Szabálytalanul végzett munka miatt egy óriási farönk alá szorult egy férfi. Az Ózdi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a 44 éves vádlottal szemben.

A vádlott férfi, mint vállalkozó, szerződés alapján végzett fakitermelést egy Putnok melletti erdőrészben, ehhez fakitermelői képesítése és motorfűrész gépkezelői engedélye is volt.

2017 január elején a napi munkavégzésben segített neki alkalmi munkavállalóként a sértett, a baleset napján a kivágott farönköket a vádlott által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel vontatták a rakodó területre. Ennek során egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, amivel a vádlott elindult. Miután az egyik rönk elakadt, a vádlott hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult. Nem győződött meg azonban arról, hogy a sértett hol tartózkodik, aki emiatt az egyik vontatott farönk alá szorult és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A sértett halálát a vádlott sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő. A vállalkozó alkalmi munkavállalóját munkavédelmi oktatásban nem részesítette, részére egyéni védőfelszerelést, így pl. munkavédelmi sisakot sem biztosított. A farönköket szabálytalanul a vékonyabb végüknél fogva vontatta, a tolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania. A vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg. A vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt.

A vádlott a sértettet ki tudta volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, mely egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól eltiltást indítványozott.

 

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva.