A regionális nyomozó ügyészségek két hét alatt 4 olyan külföldi személlyel szemben jártak el gyorsított eljárásban, akik meg akarták vesztegetni a határrendészeket.

 Egy szerb állampolgár jogellenesen akarta átlépni Magyarország államhatárát és korrupciós pénz átadásával azt akarta elérni, hogy ne vonjon szankciót maga után a schengeni övezetben való túltartózkodása.

A megállapított tényállás szerint a férfi 2020. augusztus 12-én 6 óra körül négy családtagjával Szerbia irányába akarta elhagyni Magyarországot, ezért egy osztrák honosságú személygépjármű vezetőjeként kilépésre jelentkezett a Röszke Autópálya határátkelőhelyen.

Az elkövető az útlevelébe egy 100 eurós bankjegyet tett azért, hogy az útlevélvizsgáló hivatali kötelességét megszegve ne helyezzen el abban Magyarország területének elhagyását igazoló kiléptető bélyegző lenyomatot. Az útlevél ellenőrzése során a határrendész megállapította, hogy a schengeni övezetben tartózkodás engedélyezett határidejét a férfi 267 nappal túllépte.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a jogtalan előnyként a határrendésznek átadott vesztegetési pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, ezért az ügyészség másfél napon belül bíróság elé állította.

A Szegedi Törvényszék a külföldi vádlottat 2020. augusztus 13-án a vád szerinti tényállás és minősítés szerint – kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt – 1 év 4 hó, 2 évi próbaidőre felfüggesztette börtönbüntetésre ítélte, egyúttal 1 évre kiutasította Magyarország területéről és a száz euróra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

Hozzászólások lezárva.