A Békés Megyei Főügyészség kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat azzal a két gyulai férfival szemben, akik közül az egyik 4 hónap alatt 108 tő, magas kábítószer hatóanyag-tartalmú kendernövényt termesztett, míg társa a megtermelt marihuánát értékesítette.

A vádirat szerint az ügy 41 éves vádlottja maga is marihuána fogyasztó volt, és 2010 környékén kezdett el a Gyula külterületén lévő tanyáján szakirodalom tanulmányozása alapján kendernövényeket termeszteni. A tevékenységhez szükséges felszereléseket beszerezte, a marihuána termesztése pedig eredményes volt, így a 2018. április 11-i elfogásakor 49 élő és 59 leszüretelt, magas THC tartalmú kendernövényt foglalt le nála a nyomozó hatóság.

A férfi 40 éves társának 2017 januárjában jutott a tudomására, hogy a marihuánából lehet vásárolni, így ezen időponttól kezdve nagy tételben, 2018. március 1-jéig összesen 1.180 gramm marihuánát vásárolt a termesztőtől, amelyért több mint 2,5 millió forintot fizetett ki. A megvásárolt marihuánát ezután továbbértékesítette, grammonként jellemzően 2.500 forintot, de volt, hogy 3.000 forintot kért részben attól a nyomozás során felderített 9 személytől, akiknek felelősségre vonására elkülönített eljárásban kábítószer-fogyasztása miatt került sor.

A letartóztatásban lévő férfiakat a Békés Megyei Főügyészség társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja. Mivel az értékesítésre megtermelt 108 tő kendernövény mennyisége büntetőjogi értelemben jelentős, így e miatt a cselekmény miatt a férfi 5-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Az értékesítésben szerepet játszó társának a cselekményét a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

A Békés Megyei Főügyészég a vádiratában – élve az új büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel – arra tett indítványt, hogy amennyiben a vádlottak a bűncselekményt az előkészítő ülésen beismerik, úgy velük szemben határozott idejű börtönbüntetést szabjon ki a törvényszék. A főügyészség indítványt tett továbbá a kábítószer értékesítéséből származó vagyon elkobzására is.

A rendőrségnek az elkövetés helyszínén készített videója és fényképfelvételei az alábbi linken megtekinthetőek:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/egy-gyulai-tanyan-termesztettek-a-kabitoszert#7

Hozzászólások lezárva.