A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy buszvezető férfival szemben, aki 2018. február 7-én, este, Kecskeméten helyi buszt vezetve elütötte a zebrán átkelő gyalogost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A gépkocsivezető foglalkozású férfi 2018. február 7-én, este fél 7-kor egy helyi járatú autóbuszt vezetett Kecskeméten, a Hornyik János körúton. A vádlott a busszal az egyirányú, párhuzamos közlekedésre alkalmas, három sávos körút belső forgalmi sávjában a Széchenyi tér irányába haladt. A férfi a Piaristák terén lévő egyik kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a busszal annak ellenére nem állt meg, hogy a külső sávban a zebra előtt egy másik autó megállt.

Az ügy sértettje, egy fiatal kecskeméti nő a busz előtt, jobbról balra haladva akart átmenni a zebrán. A vádlott azonban nem adta meg a sértettnek az elsőbbséget, és a féktávolságon kívül észlelhető nőt elütötte. A sértett az úttestre, a gépjármű elé esett, majd az alá kerülve olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A sértett által elszenvedett baleset és halála között egyenes oksági összefüggés állapítható meg.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályokat, miszerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, illetve a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, amely 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szabadlábon lévő vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.