Főoldal » Hírek » Ittasan gázolta halálra a kerékpárost, majd elhajtott a helyszínről - a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy fér­fi­val szem­ben, aki itta­san vezet­ve gázolt el egy kerék­pá­rost, majd elhaj­tott a helyszínről

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint az 50 éves férfi 2022 már­ci­u­sá­ban, kora dél­előt­ti köz­le­ke­dett autó­já­val egy Győr mel­let­ti tele­pü­lé­sen, úgy hogy a veze­tés előtt alko­holt fogyasztott.

A ter­helt 62-66 km/h sebes­ség­gel haladt a lakott terü­le­ten belül és alko­ho­los tom­pult­sá­gá­ból eredő figyel­met­len­sé­ge miatt késve vette észre az előt­te kerék­pá­ro­zó 71 éves asszonyt. A vád­lott már sem előz­ni sem kel­lő­en las­sí­ta­ni nem tudott, ezért féke­zé­se elle­né­re fron­tá­li­san elütöt­te a sér­tet­tet, aki az ütkö­zés­től a motor­ház­te­tő­re esett, a szél­vé­dő­nek csa­pó­dott, majd a jármű jobb olda­la mel­lett az úttest­re esett. Eköz­ben a kerék­pár a gép­ko­csi alá szorult.

A vád­lott a bal­ese­tet köve­tő­en meg­állt ugyan, azon­ban a jár­mű­ből nem szállt ki, nem győ­ző­dött meg a követ­kez­mé­nyek­ről, hanem e hely­szín­ről elhaj­tott. Mind­eköz­ben a sér­tett kerék­pár­ja még min­dig a jármű alá szo­rult, a ter­helt pedig így – a kerék­párt maga előtt tolva - haj­tott jár­mű­vé­vel a kb. fél km-re lévő otthonához.

A szem­ta­núk itt von­ták kér­dő­re a ter­hel­tet és érte­sí­tet­ték a rend­őr­sé­get a balesetről.

A sér­tett asszony a bal­eset során olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy a kór­há­zi keze­lés során éle­tét vesztette.

Az ügyész­ség a vád­lot­tal szem­ben halált okozó ittas jár­mű­ve­ze­tés és segít­ség­nyúj­tás elmu­lasz­tá­sa minő­sí­tett esete miatt emelt vádat. A bün­te­té­si tétel a hal­ma­za­ti sza­bá­lyok­ra figye­lem­mel tizenyegy évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés, vala­mint az ügyész­ség indít­vá­nyoz­ta, hogy a fér­fit a bíró­ság tilt­sa el a jár­mű­ve­ze­tés­től és a köz­ügyek gyakorlásától.

Az ügy­ben az érde­mi dön­tést vár­ha­tó­an a Győri Járás­bí­ró­ság fogja meghozni.