Főoldal » Hírek » Nem bűncselekmény dr. Böröndi Gábor altábornagy kiképzési feladatra vonatkozó szóbeli parancsa - a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Köz­pon­ti Nyo­mo­zó Főügyész­ség kivizs­gál­ta a Magyar Hon­véd­ség vezér­ka­ri főnö­ké­nek maga­tar­tá­sát kifo­gá­so­ló fel­je­len­tést, ame­lyet bűn­cse­lek­mény hiá­nyá­ban uta­sí­tott el. 

Isme­ret­len sze­mély szol­gá­la­ti vissza­élés bűn­tet­te és alá­ren­delt meg­sér­té­sé­nek bűn­tet­te miatt tett fel­je­len­tést, amely­hez két hang­fájlt is csa­tolt. A fel­je­len­tő azt sérel­mez­te, hogy dr. Börön­di Gábor altá­bor­nagy 2023. május 5-én a szent­end­rei lak­ta­nyá­ban tar­tott veze­tői érte­kez­le­ten a parancs­no­ki gép­jár­mű­ve­ze­tők olyan kikép­zé­sét ren­delt el, amely­nek célja – a fel­je­len­tés sze­rint – a fizi­kai és lelki bán­tal­ma­zás volt, és ame­lyet sza­bály­ta­la­nul úgy haj­tot­tak végre, hogy meg­sér­tet­ték a kato­nák embe­ri joga­it és méltóságát.

A feljelentés-kiegészítés során beszer­zett ada­tok alap­ján meg­ál­la­pít­ha­tó, hogy a fel­je­len­tő által meg­alá­zó­nak vélt kikép­zé­si fel­ada­tok a NATO szö­vet­sé­ges fegy­ve­res erői által is alkal­ma­zott kikép­zé­si mód­szer­tan sze­rint kerül­tek össze­ál­lí­tás­ra. A kikép­zés célja – más kato­nák mel­lett – a parancs­no­ki gép­jár­mű­ve­ze­tők harc­ké­pes­sé­gé­nek foko­zá­sa volt, vala­mint az, hogy a kikép­zé­sen elsa­já­tí­tott isme­re­te­ket az érin­tet­tek a tény­le­ges napi szol­gá­la­ti fel­ada­ta­ik során, a gya­kor­lat­ban is alkal­maz­ni tudják.

A kato­na szol­gá­la­ti viszo­nya külön­le­ges köz­szol­gá­la­ti jog­vi­szony, amely – a hon­vé­del­mi szer­ve­zet fel­ada­ta­i­nak meg­va­ló­sí­tá­sa érde­ké­ben – az egyes alap­jo­gok kor­lá­to­zá­sá­nak elfo­ga­dá­sá­val, vala­mint az élet és a testi épség koc­káz­ta­tá­sá­val való­sul meg.

A parancs kiadá­sa a jog­sza­bá­lyi ren­del­ke­zé­sek alap­ján jog­sze­rű volt. Önma­gá­ban az a körül­mény, hogy a parancs a kikép­zé­si fel­adat vég­re­haj­tá­sá­val érin­tett állo­mány tag­ja­it az eset­le­ge­sen a meg­szo­kott napi tevé­keny­sé­gük­től elté­rő fizi­kai és pszi­chi­kai meg­ter­he­lés­nek tette ki, bűn­cse­lek­mény elkö­ve­tés­nek egy­sze­rű gya­nú­ját nem ala­poz­hat­ja meg.

A parancs­no­ki gép­jár­mű­ve­ze­tők har­cá­sza­ti kikép­zé­se a kikép­zé­si terv kere­te­in belül, szak­ma­i­lag meg­ala­po­zott mód­sze­rek sze­rint tör­tént, és az is kieme­len­dő, hogy ugyan­ezen mód­sze­re­ket alkal­maz­ták – és alkal­maz­zák több ala­ku­lat sze­mé­lyi állo­má­nyá­nak kép­zé­se során is.

Mind­ezek alap­ján a Köz­pon­ti Nyo­mo­zó Főügyész­ség az elren­delt feljelentés-kiegészítés alap­ján lefoly­ta­tott vizs­gá­la­ta során azt álla­pí­tot­ta meg, hogy nem tör­tént bűn­cse­lek­mény, ezért a fel­je­len­tést elutasította.