Főoldal » Hírek » Fővárosi Főügyészség » Egy budapesti pláza felrobbantásával fenyegetett – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt egy 39 éves fér­fi­val szem­ben, aki tavaly júni­us­ban a segély­hí­vó szá­mon azt a valót­lan beje­len­tést tette, hogy az egyik újbu­dai bevá­sár­ló­köz­pont­ban bom­bát helye­zett el, ami negyed órán belül rob­ban­ni fog. A fenye­ge­tés­re több mint 1500 ember­nek kel­lett elhagy­nia az épületet.

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2022. júni­us 7-én, este, a VIII. kerü­let, Kele­ti pálya­ud­var­nál lévő egyik nyil­vá­nos tele­fon­fül­ké­ből tár­csáz­ta a segély­hí­vó szá­mot, ame­lyen azt a valót­lan beje­len­tést tette, hogy egy bom­bát helye­zett el egy XI. kerü­le­ti plá­zá­ban, ami 15 perc múlva rob­ban­ni fog.

A vád­lott beje­len­té­se alap­ján, az újbu­dai bevá­sár­ló­köz­pont tel­jes épü­le­tét kiürí­tet­ték, ennek során kb. 1500-1700 ember­nek kel­lett elhagy­nia a plá­zát, az üzle­tek­nek aznap­ra be kel­lett zár­ni­uk, a tűz­sze­ré­szek pedig a tel­jes épü­le­tet átvizsgálták.

Mind­ezek­re tekin­tet­tel, az elkö­ve­tő a fenye­ge­tést tar­tal­ma­zó valót­lan beje­len­té­sé­vel a köz­nyu­gal­mat súlyo­san megzavarta.

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség a fér­fi­val szem­ben köz­nyu­gal­mat súlyo­san meg­za­va­ró köz­ve­széllyel fenye­ge­tés bűn­tet­te miatt nyúj­tott be vád­ira­tot, és arra tett indít­ványt, hogy a bíró­ság az ügy­ben tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel hoz­zon érde­mi dön­tést, a fér­fi­val szem­ben bün­te­tő­vég­zés­sel fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tést szab­jon ki.

A Buda­pes­ti Rendőr-főkapitányság elfo­gás­ról kiadott koráb­bi köz­le­mény itt olvasható:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/robbantassal-fenyegetett-3-oran-belul-kattant