Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » Eltitkolták a pszichoaktív szerek online kereskedelmével szerzett jövedelmüket – a Zala Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Gaz­dál­ko­dás­sal össze­füg­gő kiemelt bűn­cse­lek­mény miatt áll a Zala­eger­sze­gi Tör­vény­szék elé az a két férfi, akik 2017 novem­be­re és 2021 októ­be­re közöt­ti idő­szak­ban til­tó­lis­tán nem sze­rep­lő pszi­cho­ak­tív sze­rek online bel­föl­di keres­ke­del­mé­vel szer­zett egy­mil­li­árd forin­tos jöve­del­mü­ket eltit­kol­ták az adó­ha­tó­ság elől.

A Zala Vár­me­gyei Főügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a két, 40 év körü­li férfi 2017 novem­ber­től 2021 októ­be­ré­ig til­tó­lis­tán nem sze­rep­lő pszi­cho­ak­tív (pszi­chot­rop) sze­rek online bel­föl­di keres­ke­del­mé­vel fog­lal­ko­zott. A ter­mé­kek elő­ál­lí­tá­sa isme­ret­len körül­mé­nyek között tör­tént, azo­kat a vásár­lók több, a vád­lot­tak által meg­je­lölt e-mail címre kül­dött elekt­ro­ni­kus levél­ben ren­del­ték meg. A meg­ren­de­lé­se­ket az egyik vád­lott készí­tet­te össze, majd a ter­mé­ke­ket - fel­adó­ként kita­lált fik­tív sze­mé­lyek ada­ta­it fel­tün­tet­ve - jel­lem­ző­en után­vé­tes pos­tai cso­mag­ként küld­te el a vásár­lók­nak. A cso­ma­gok ellen­ér­té­két ez eset­ben a Magyar Posta Zrt. utal­ta át a vád­lot­tak által meg­adott bank­szám­lák­ra, de vol­tak vásár­lók, akik a ter­mé­kek vétel­árát eleve átuta­lás­sal, vagy a bank­szám­lá­ra tör­tént kész­pén­zes befi­ze­tés­sel rendezték. 

A folyó­szám­lá­kat az elkö­ve­tők jel­lem­ző­en Magyar­or­szá­gon mun­kát vál­la­ló, ukraj­nai szü­le­té­sű, magyar állam­pol­gá­rok nevé­re nyi­tot­ták, de azok felett kizá­ró­lag a vád­lot­tak ren­del­kez­tek, a bank­kár­tyá­kat is ők bir­to­kol­ták. A két férfi az álta­luk üzlet­sze­rű­en vég­zett online keres­ke­del­mi tevé­keny­ség­ből, pszi­cho­ak­tív (pszi­chot­rop) sze­rek érté­ke­sí­té­sé­ből 2017 novem­be­re és a 2021 októ­be­re között, 19 bank­szám­lán össze­sen közel egy­mil­li­árd forint bevé­tel­re tet­tek szert. A lep­le­zett tevé­keny­sé­gük­ből szár­ma­zó jöve­del­mü­ket az adó­ha­tó­ság elől eltit­kol­ták, beval­lá­si és befi­ze­té­si köte­le­zett­sé­gük­nek nem tet­tek eleget.

A vád­lott nem val­lott be és nem fize­tett meg több mint 200 mil­lió forint álta­lá­nos for­gal­mi adót, közel 200 mil­lió forint sze­mé­lyi jöve­de­lem­adót, egész­ség­ügyi hoz­zá­já­ru­lást és szo­ci­á­lis hoz­zá­já­ru­lá­si adót, több mint 400 mil­lió forint vagyo­ni hát­rányt okoz­va a köz­pon­ti költségvetésnek.

A vád­lot­tak­kal szem­ben a Zala Vár­me­gyei Főügyész­ség külö­nö­sen nagy vagyo­ni hát­rányt okozó, üzlet­sze­rű­en, rész­ben bűn­se­géd­ként elkö­ve­tett költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat, mely­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indítványt.