Főoldal » Hírek » Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség » Egy zsoké megölésére adott megbízást egy férfi – a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Fővá­ro­si Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a kisza­bott bün­te­té­sek súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­ta abban az ügy­ben, amely­ben egy férfi a rá gya­nút tere­lő, zso­k­éként dol­go­zó sér­tett meg­ölé­sé­re adott megbízást.

A Fővá­ro­si Főügyész­ség emelt vádat a 90-es évek alvi­lá­gá­ban nevet szer­zett, élet elle­nes bűn­cse­lek­mé­nyek miatt jelen­leg is sza­bad­ság­vesz­té­sét töltő férfi és a vég­re­haj­tá­sért fele­lős embe­rei ellen.

A Fővá­ro­si Tör­vény­szék íté­le­te sze­rint az ásvá­nyi olaj keres­ke­de­lem­ből vagyon­ra szert tett, képe­sí­tés nél­kü­li férfi egy bűnö­zői cso­port veze­tő­je volt. A férfi 1996 novem­be­ré­ben meg­bí­zást adott egy a fővá­ro­si alvi­lág­ban ismert fér­fi­nak arra, hogy egy vál­lal­ko­zó sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés miat­ti nyo­mo­zás­ban a gya­nút rá tere­lő sér­tet­tet – aki zso­k­éként dol­go­zott az üge­tőn – ölje meg, mert őt elárul­ta. A meg­bí­zás tel­je­sí­té­sé­re 1996. novem­ber 9-én került sor, a sér­tet­tet mun­ka­he­lyén a köze­li teme­tő­ből leadott három cél­zott lövés érte, éle­tét csak a szak­sze­rű orvo­si ellá­tás men­tet­te meg. Az orv­lö­vészt és a mene­kü­lé­sét biz­to­sí­tó tár­sa­it egy koráb­ban lezá­rult bün­te­tő­el­já­rás­ban már jog­erő­sen elítélték.

A férfi 1999 tava­szán meg­bí­zást adott a köré szer­ve­ző­dött bűnö­zői csa­pat két tag­já­nak arra, hogy egy fia­tal­ko­ri bűn­tár­sát öljék meg, mert a későb­bi sér­tet­tel meg­rom­lott a sze­mé­lyes viszo­nya. A meg­bí­zott két férfi 1999. ápri­lis 25-én meg­je­lent a sér­tett­nél, akit az egyik férfi öt fej­lö­vés­sel kivég­zett.  A férfi bűn­tár­sát 2021-ben egy elkü­lö­ní­tett bün­te­tő­el­já­rás kere­té­ben von­ták felelősségre.

A Fővá­ro­si Tör­vény­szék a meg­bí­zót 1-1 rend­be­li, fel­buj­tó­ként elkö­ve­tett ember­ölés és ember­ölés kísér­le­té­nek bűn­tet­te miatt hal­ma­za­ti bün­te­té­sül 20 év fegy­ház­bün­te­tés­re és 10 év köz­ügyek­től eltil­tás mel­lék­bün­te­tés­re ítél­te. A férfi bűn­tár­sát ember­ölés bűn­tet­te miatt 14 év fegy­ház­bün­te­tés­sel és 8 év köz­ügyek­től eltil­tás­sal súj­tot­ta a törvényszék.

Az íté­let ellen az ügyész a két­sze­res fel­buj­tó és az ember­ölést vég­re­haj­tó férfi ter­hé­re is élet­fogy­tig tartó sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés kisza­bá­sá­ért fel­leb­be­zett. A két bűn­társ és védő­ik fel­men­té­sért fellebbeztek. 

A Fővá­ro­si Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a kisza­bott bün­te­té­sek súlyo­sí­tá­sát kez­de­mé­nyez­te a Fővá­ro­si Ítélőtáblánál.

A meg­bí­zó jog­erős sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sét tölt­ve, míg bűn­tár­sa letar­tóz­ta­tás­ban várja a fel­lebb­vi­te­li eljá­rás befejezését.

A bűn­ügy­ben koráb­ban kibo­csá­tott ügyész­sé­gi köz­le­mény itt olvasható:

https://ugyeszseg.hu/vademeles-a-hajto-elleni-1996-os-emberolesi-kiserlet-ugyeben-fotokkal/