Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » Szabálytalan előzés utáni cserbenhagyás – a Zala Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Sza­bály­ta­la­nul elő­zött sze­mély­gép­ko­csi­já­val Zala­szent­iván irá­nyá­ból Zala­eger­szeg felé köz­le­ked­ve 2023 júni­u­sá­nak egyik dél­után­ján az a friss jogo­sít­vánnyal ren­del­ke­ző fia­tal­em­ber, aki miu­tán leso­dor­ta az úttest­ről az előt­te hala­dó autóst, meg­ál­lás nél­kül haladt tovább.

A Zala­eger­sze­gi Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta sze­rint a fia­tal­ko­rú, zala­szent­ivá­ni férfi test­vé­rét szál­lí­tot­ta utas­ként, ami­kor fenti, egye­nes útsza­ka­szon sze­mély­gép­ko­csi­já­val utol­ér­te az előt­te, vele azo­nos irány­ban sza­bá­lyo­san köz­le­ke­dő autót, melyet egy nő veze­tett. A vád­lott a menet­irá­nya sze­rin­ti bal olda­li sávba áttér­ve, az előt­te körül­be­lül 85 km/h sebes­ség­gel hala­dó sze­mély­gép­ko­csi elő­zé­sé­be kezdett.

A manő­ver során a férfi figyel­met­len­sé­ge, és veze­tői rutin­ta­lan­sá­ga miatt az elő­zés befe­je­zé­se­kor úgy tért vissza a menet­irá­nya sze­rin­ti jobb olda­li for­gal­mi sávba, hogy nem tar­tott kellő távol­sá­got a meg­elő­zött sze­mély­gép­ko­csi­tól, mely­nek sofőr­je az ütkö­zés elke­rü­lé­se érde­ké­ben gép­ko­csi­ját hir­te­len, eny­hén meg­fé­kez­te és jobb­ra kor­má­nyoz­ta. Ennek során elve­szí­tet­te ural­mát a jármű felett, és meg­pör­dül­ve letért az úttest­ről, miköz­ben a jobb olda­li hátsó részé­vel egy beton­osz­lop­nak ütközött.

A vád­lott a bal­eset hely­szí­nén nem állt meg, onnan tovább haj­tott anél­kül, hogy meg­győ­ző­dött volna arról, hogy a bal­eset követ­kez­té­ben bárki megsérült-e vagy segít­ség­nyúj­tás­ra szorult-e, illet­ve, hogy ada­ta­it a bal­eset­tel érin­tett jármű veze­tő­jé­nek hátra hagy­ta volna.

A Zala­eger­sze­gi Járá­si Ügyész­ség a több­szö­rös KRESZ sza­bályt szegő fér­fi­vel szem­ben cser­ben­ha­gyás vét­sé­ge miatt emelt vádat.

A vide­ón a sér­tett gép­jár­mű­jé­nek fedél­ze­ti kame­rá­já­val rög­zí­tett cse­lek­mény látható.