Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » Letartóztatásban a telefonos csalók – a Veszprém Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Öt, tele­fo­nos csa­lá­sok­ban köz­re­mű­kö­dő fér­fit tar­tóz­ta­tott le a bíró­ság a Veszp­ré­mi Járá­si Ügyész­ség indít­vá­nya alapján.

A Bala­ton­fü­re­di Rend­őr­ka­pi­tány­ság által folya­tott nyo­mo­zás ada­tai sze­rint a 19 és 46 év közöt­ti fér­fi­ak – közöt­tük két ukrán állam­pol­gár – 2023 júni­u­sa és októ­be­re között olyan csa­lá­sok­ban vett részt, melyek során isme­ret­len sze­mé­lyek, magu­kat banki ügy­in­té­ző­nek kiad­va, azzal a hamis tör­té­net­tel hív­ták fel az ország külön­bö­ző pont­ja­in élő sér­tet­te­ket, hogy a bank­szám­lá­ju­kon gya­nús tranz­ak­ci­ó­kat ész­lel­nek. Ezután azzal az ürüggyel, hogy a kár­oko­zás elhá­rí­tá­sá­hoz a köz­be­lé­pé­sük szük­sé­ges, a sér­tet­tek­kel olyan alkal­ma­zást tele­pít­tet­tek a szá­mí­tás­tech­ni­kai esz­kö­ze­ik­re, mely­nek révén hoz­zá­fér­tek a bank­szám­lá­juk­hoz. Rövid­del ezt köve­tő­en mil­li­ós össze­ge­ket utal­tak el a sér­tet­tek szám­lá­i­ról a gya­nú­sí­tot­tak által beszer­ve­zett sze­mé­lyek szám­lá­já­ra, akik a szám­lá­i­kat a ren­del­ke­zé­sük­re bocsá­tot­ták, s melyek­ről a gya­nú­sí­tot­tak kész­pénz­ben azon­nal fel is vet­ték a csa­lás­sal szer­zett össze­get, majd miu­tán min­den részt­ve­vő meg­kap­ta a saját jus­sát a köz­re­mű­kö­dé­sért, azt továb­bí­tot­ták a csa­lás fő szervezőinek.

A nyo­mo­zás eddig kilenc sér­tett sérel­mé­re elkö­ve­tett infor­má­ci­ós rend­szer fel­hasz­ná­lá­sá­val elkö­ve­tett csa­lást azo­no­sí­tott a gya­nú­sí­tot­tak ter­hé­re, az oko­zott kár sér­tet­ten­ként más­fél mil­lió forint­tól 42 mil­lió forin­tig terjed.

Az ügyész­ség a szö­kés veszé­lyé­nek, a bizo­nyí­tás meg­ne­he­zí­té­sé­nek és a bűn­is­mét­lés lehe­tő­sé­gé­nek meg­aka­dá­lyo­zá­sa érde­ké­ben indít­vá­nyoz­ta az öt gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sát, melyet a Veszp­ré­mi Járás­bí­ró­ság egy hónap­ra elren­delt. A vég­zés két gya­nú­sí­tott ese­té­ben már végleges.