Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » Rendőröket próbált megvesztegetni egy férfi – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség bíró­ság elé állí­tot­ta a köte­les­ség meg­sze­gé­sé­re irá­nyu­ló hiva­ta­li vesz­te­ge­tés bűn­tet­tét elkö­ve­tő fér­fit, aki meg akar­ta vesz­te­get­ni a rendőröket.

A ren­del­ke­zés­re álló tény­ál­lás sze­rint 2023. szep­tem­ber 4-én, éjsza­ka, a Pász­tói Rend­őr­ka­pi­tány­ság állo­má­nyá­ba tar­to­zó rend­őrök intéz­ked­tek egy Nóg­rád vár­me­gyei fér­fi­val szem­ben. Az elkö­ve­tő figyel­men kívül hagy­ta az „Állj! Elsőbb­ség­adás köte­le­ző!” köz­úti jel­ző­táb­lát, meg­ál­lás nél­kül behaj­tott egy keresz­te­ző­dés­be, és autó­ját bizony­ta­lan úttar­tás­sal kor­má­nyoz­ta. A köz­úti ellen­őr­zés során a rend­őrök meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy a férfi veze­té­si jogo­sult­sá­ga 2023 feb­ru­ár­já­tól szü­ne­tel, és mivel az ittas­ság jele­it mutat­ta, arról tájé­koz­tat­ták, hogy lég­al­ko­hol­szon­dát fog­nak vele szem­ben alkalmazni.

A férfi tudva azt, hogy a veze­tés előtt alko­holt fogyasz­tott, arról érdek­lő­dött, hogy van-e lehe­tő­ség az ügyet más­képp ren­dez­ni, utal­va arra, hogy ne kell­jen az alko­ho­los befo­lyás ellen­őr­zé­sé­ben részt ven­nie. Az elkö­ve­tő ezután 50.000 forin­tot aján­lott az intéz­ke­dő rend­őrök­nek azért, hogy az elő­írt elfo­gá­si és elő­ál­lí­tá­si köte­les­sé­gü­ket meg­szeg­ve elen­ged­jék, a továb­bi intéz­ke­dés­től elte­kint­se­nek, és ne kez­de­mé­nyez­ze­nek vele szem­ben sza­bály­sér­té­si és büntetőeljárást.

A fel­aján­lott össze­get a rend­őrök vissza­uta­sí­tot­ták és fel­hív­ták a ter­helt figyel­mét arra, hogy a pénz fel­aján­lá­sá­val bűn­cse­lek­ményt követ el, de a férfi ennek elle­né­re meg­is­mé­tel­te koráb­bi kije­len­té­sét, még azt köve­tő­en is, hogy a lég­al­ko­hol­szint mérés bűn­cse­lek­mé­nyi érték­ha­tárt meg­ha­la­dó ered­ményt mutatott.

A nyo­mo­zó ügyész­ség – a szin­tén ittas jár­mű­ve­ze­tés miatt bün­te­tett – elkö­ve­tőt gyor­sí­tott eljá­rás­ban, a mai napon a Balas­sa­gyar­ma­ti Tör­vény­szék elé állította.

A férfi ter­hé­re rótt minő­sí­tett hiva­ta­li vesz­te­ge­tés bűn­tet­tét a tör­vény egy évtől öt évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel ren­de­li büntetni.

Az ügy­ben a rend­őr­ség által kiadott koráb­bi köz­le­mény itt érhe­tő el:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/egy-sikertelen-vesztegetes-tortenete?fbclid=IwAR0keZvnWgW_qBS-FP3WB345IgrSjZK_WUCvYjfjGz1IFgWoOrsmmrTWKT4.