Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » Egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak egy bűnszervezet tagjai – a Vas Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Vas Vár­me­gyei Főügyész­ség vádat emelt annak a bűn­szer­ve­zet­nek a tag­ja­i­val szem­ben, akik három­szin­tű csa­lárd szám­lá­zá­si lán­co­la­tot működ­tet­tek, és ezzel több mint egy­mil­li­árd forint vagyo­ni hát­rányt okoz­tak a költségvetésnek.

 A vád­irat sze­rint a hat főből álló bűn­szer­ve­zet egy olyan cég­cso­por­tot hozott létre, mely stró­man ügy­ve­ze­tők nevén lévő gaz­da­sá­gi tár­sa­sá­gok­ból állt. A cég­cso­port kere­té­ben a vád­lot­tak 2018 és 2020 között az Euró­pai Közös­ség terü­le­té­ről un. mis­sing tra­der („eltű­nő keres­ke­dő”) tár­sa­sá­gok nevé­ben szín­lelt ügy­le­tek­kel sze­rez­ték be az árut. Mivel a közös­sé­gi áru­be­szer­zé­sek szám­lá­in nincs áthá­rí­tott áfa, így elő­ze­te­sen fel­szá­mí­tott adó­val nem csök­kent­he­tő az áfa­fi­ze­té­si köte­le­zett­ség, ezért a bűn­szer­ve­zet tag­jai több­szin­tű szám­lá­zá­si lán­co­la­ton keresz­tül kel­tet­ték azt a lát­sza­tot, hogy a meg­vá­sá­rolt áruk nem köz­vet­le­nül az Euró­pai Közös­ség terü­le­té­ről, hanem köz­ve­tí­tő­kön keresz­tül magyar­or­szá­gi szék­he­lyű cégek­től kerül­tek beszer­zé­se. A vád­lot­tak a fik­tív szám­lák­nak a köny­ve­lé­sek­ben való rög­zí­té­sé­vel, és az utá­nuk levon­ha­tó áfá­nak az idő­sza­ki áfa­be­val­lá­sok­ban való sze­re­pel­te­té­sé­vel csök­ken­tet­ték jogo­su­lat­la­nul az áfa­fi­ze­té­si kötelezettséget.

A Nem­ze­ti Adó- és Vám­hi­va­tal Nyugat-Dunántúli Bűn­ügyi Igaz­ga­tó­sá­gá­nak pénz­ügyi nyo­mo­zói szé­les­kö­rű nyo­mo­zást foly­tat­tak, mely­nek kere­té­ben lefog­lal­tak több mint 700 mil­lió forin­tot is.

A Vas Vár­me­gyei Főügyész­ség külö­nö­sen jelen­tős vagyo­ni hát­rányt okozó költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te, hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sá­nak vét­sé­ge és közokirat-hamisítás bűn­tet­te miatt emelt vádat össze­sen 13 vád­lot­tal – a bűn­szer­ve­zet irá­nyí­tó­já­val, a haszon­hú­zó, köz­ve­tí­tő és mis­sing tra­der cégek ügy­ve­ze­tő­i­vel, tény­le­ges irá­nyí­tó­i­val, pénz­ügyi veze­tő­i­vel és a köny­ve­lők­kel, továb­bá a stró­man ügy­ve­ze­tők­kel és a hamis cég­ira­to­kat szer­kesz­tő ügy­vé­dek­kel – szemben.

A főügyész­ség a bűn­szer­ve­zet tag­ja­i­val szem­ben fegy­ház­bün­te­tés, pénz­bün­te­tés, fog­lal­ko­zás­tól eltil­tás kisza­bá­sá­ra, vala­mint vagyon­el­kob­zás elren­de­lé­sé­re, a stró­ma­nok­kal szem­ben pedig pénz­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra tett indít­ványt, a vád­lot­tak bün­te­tő­jo­gi fele­lős­sé­gé­ről a - lakó­he­lyük sze­rint ille­té­kes –  Szé­kes­fe­hér­vá­ri Tör­vény­szék fog dönteni.