Főoldal » Hírek » Központi Nyomozó Főügyészség » A rendőröket késsel és piszkavassal fenyegető borsodi férfi letartóztatását indítványozta az ügyészség – fotókkal – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség fel­fegy­ver­kez­ve elkö­ve­tett hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak bűn­tet­té­nek elkö­ve­té­se miatt a gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sát indítványozta.

A ren­del­ke­zés­re álló ada­tok sze­rint 2023. novem­ber 5-én haj­nal­ban, a hat­va­nas éve­i­ben járó férfi bor­so­di ott­ho­ná­ban zavart álla­pot­ba került és egy kést magá­hoz véve átment a szom­széd­ba, ahol kala­páccsal kezd­te ütni a bejá­ra­ti ajtót. A lakók tele­fo­non érte­sí­tet­ték a férfi test­vé­rét, aki a segély­hí­vón beje­len­tést tett. A hely­szín­re érke­ző rend­őrök meg­erő­sí­tő erőt kér­tek, majd bemen­tek a csa­lá­di ház udva­rá­ra, ahol meg­lát­ták a tera­szon álló fér­fit kés­sel és kala­páccsal a kezében.

A férfi a rend­őri fel­szó­lí­tá­sok­ra nem rea­gált, majd a tör­me­lék­kel borí­tott házá­ban kala­páccsal elkezd­te lever­ni a lam­bé­ri­át, amely­re vala­mi­lyen folya­dé­kot is locsolt. Az elkö­ve­tőt az esz­kö­zök eldo­bá­sá­ra több­ször fel­szó­lí­tó rend­őrö­ket a férfi egy alka­lom­mal víz­zel leön­töt­te, ame­lyet köve­tő­en a rend­őrök három­szor is könny­fa­kasz­tó gázt alkal­maz­tak, azon­ban ezzel sem tud­ták elér­ni, hogy a férfi a –  gáz­pa­lack­kal ren­del­ke­ző – ingat­la­ná­ból kijöj­jön, és a kezé­ben lévő 18 illet­ve 10 cm pen­ge­hosszú­sá­gú kése­ket, vala­mint a 40 cm hosszú­sá­gú pisz­ka­va­sat és kala­pá­csot tegye le.

Fél óra eltel­té­vel a férfi várat­la­nul kijött a ház­ból és a két kést a hegyé­vel előre, egy pisz­ka­va­sat és egy kala­pá­csot a kezé­ben tart­va meg­in­dult a rend­őrök felé.

Az ede­lé­nyi rend­őrök a fenye­ge­tő­dző fér­fi­val szem­ben végig szak­sze­rű­en és ará­nyo­san jár­tak el, egyi­kük több­szö­ri elő­ze­tes fel­hí­vást köve­tő­en szol­gá­la­ti fegy­ve­ré­vel egy alka­lom­mal figyel­mez­te­tő lövést adott le a leve­gő­be, de mivel az elkö­ve­tő tovább haladt felé, a tőle 3 méter­re lévő  fér­fi­ra cél­zott lövést adott el. A férfi maga­tar­tá­sát a lábát ért talá­lat sem törte meg, folya­ma­to­san köze­le­dett a hiva­ta­los sze­mély felé, aki a kése­ket tartó kezé­re adott le két újabb lövést, ame­lyek hatá­sá­ra az esz­kö­zök a föld­re hul­lot­tak. A fér­fit lőtt sebei elle­né­re csak testi kény­szer kifej­té­sé­vel lehe­tett megbilincselni.

A nyo­mo­zó ügyész­ség elren­del­te az elkö­ve­tő őri­ze­tét, meg­tör­tént gya­nú­sí­tott­ként tör­té­nő kihall­ga­tá­sa is, ahol a férfi beis­me­rő val­lo­mást tett. 

A gya­nú­sí­tott bün­tet­len elő­éle­tű, azon­ban veszé­lyes saját magá­ra és a kör­nye­ze­té­re is, vala­mint tar­ta­ni kell attól is, hogy sza­bad­lá­bon hagyá­sa ese­tén újabb sza­bad­ság­vesz­tés­sel bün­te­ten­dő bűn­cse­lek­ményt követ­ne el. A nyo­mo­zó ügyész­ség indít­vá­nyoz­ta a gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sát, amely­nek elren­de­lé­sé­ről a Deb­re­ce­ni Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bírá­ja ma dönt.

A fotók az elkö­ve­tés esz­kö­ze­i­ről készültek.