Főoldal » Hírek » Sajtóközlemények » A közjogi szakág lépett fel az ingatlanukat elvesztő károsult érdekében – a Zala Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Lakás- és ingat­lan­szer­zé­si célú bűn­cse­lek­ménnyel össze­füg­gő pol­gá­ri jogi igé­nyek érvé­nye­sí­té­se iránt nyúj­tott be kere­se­tet a Zala Vár­me­gyei Főügyész­ség köz­jo­gi szak­ága 2023 októ­be­ré­ben a Zala­eger­sze­gi Törvényszékhez.

A bün­te­tő­jo­gi és a köz­jo­gi szak­ág együtt­mű­kö­dé­se nyo­mán lét­re­jött kere­set sze­rint az ügyész­ség egy nagy­ka­ni­zsai ingat­lan tel­jes tulaj­do­ni ille­tő­sé­ge vonat­ko­zá­sá­ban kérte a pol­gá­ri peres bíró­ság­tól a tulaj­don­jog bejegy­zés tör­lé­sét érvény­te­len­ség­re hivat­koz­va. Ennek indo­ka az, hogy az érin­tett lakás bejegy­zett új tulaj­do­no­sai bűn­cse­lek­mény útján jutot­tak az ingatlanhoz.

A kere­set alap­ja az a bün­te­tő­el­já­rás volt, mely­ben a Zala­eger­sze­gi Járá­si Ügyész­ség emelt vádat jelen­tős kárt okozó, üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­te miatt több elkö­ve­tő­vel szem­ben, akik­nek bün­te­tő­jo­gi fele­lős­sé­gé­ről a Nagy­ka­ni­zsai Járás­bí­ró­ság fog dönteni.

Az ügy lénye­ge sze­rint egy férfi 2021. novem­ber 4-én bér­le­ti szer­ző­dést kötött a 89 éves sér­tet­tel annak nagy­ka­ni­zsai tár­sas­ház­ban lévő, máso­dik eme­le­ti laká­sá­ra. A beköl­tö­zé­sét köve­tő­en tudo­mást szer­zett arról, hogy a nő nevén egy másik lakás is van az épü­let első eme­le­tén, amit szin­tén bérelnek.

A férfi miu­tán meg­sze­rez­te a sér­tett sze­mé­lyes ada­ta­it ügy­vé­di segéd­let­tel egy adás­vé­te­li szer­ző­dést készít­te­tett ez utób­bi ingat­lan meg­szer­zé­se érde­ké­ben. Az elkö­ve­tő meg­kér­te az idős nőt, hogy az okira­tot írja alá, meg­té­veszt­ve őt azzal, hogy ezek a papí­rok a közös kép­vi­se­lő levál­tá­sá­hoz szük­sé­ge­sek. Az ügy­véd által szer­kesz­tett és ellen­jegy­zett adás­vé­te­li szer­ző­dés­ben az sze­re­pelt, hogy a lakást az idős sér­tett 8 mil­lió forint vétel­ár elle­né­ben a másik vád­lott­nak adja el, aki azt az okirat alá­írá­sá­val egy­ide­jű­leg meg­fi­zet­te az eladó részére.

Miu­tán a Zala Vár­me­gyei Kor­mány­hi­va­tal a tulaj­don­jog­vál­to­zást átve­zet­te, a férfi az ingat­lan érté­ke­sí­té­sé­be kez­dett. Meg­ál­la­po­dott egy buda­pes­ti ingat­lan­ke­res­ke­dő cég veze­tő­jé­vel és a társa sze­mé­lyes köz­re­mű­kö­dé­sé­vel meg­té­veszt­ve a vevőt, adás­vé­te­li szer­ző­dés kere­té­ben 13 mil­lió forin­tért elad­ta a lakást.

Az ingat­lan tulaj­don­jog bejegy­zé­si kére­lem szél­jegy­zé­se 2021. decem­ber 29. nap­ján a nagy­ka­ni­zsai föld­hi­va­tal­ban meg­tör­tént, a szer­ző­dé­ses vétel­árat a cég kép­vi­se­lő­je más­nap, 2021. decem­ber 30. nap­ján átutal­ta a férfi tár­sá­nak nevé­re nyi­tott szám­lá­ra. Az ingat­lan ellen­ér­té­két a férfi tel­jes egé­szé­ben elköltötte.

Mivel a bün­te­tő­el­já­rás ada­tai alap­ján meg­ál­la­pít­ha­tó volt, hogy az alpe­res bűn­cse­lek­mény foly­tán került ki az ingat­lan tulaj­do­ná­ból, a meg­kö­tött adás­vé­te­li szer­ző­dé­sek sem­mis­sé­gé­re hivat­koz­va kere­set benyúj­tá­sa útján hiva­tal­ból kez­de­mé­nyez­te az ügyész­ség köz­jo­gi szak­ága az ere­de­ti álla­pot hely­re­ál­lí­tá­sát, és az alpe­res tulaj­don­jo­gá­nak ismé­telt bejegyzését.

Köz­ér­dek fűző­dik ugyan­is az ingatlan-nyilvántartás köz­hi­te­les­sé­gé­nek biz­to­sí­tá­sá­hoz, ahhoz, hogy az abban sze­rep­lő ada­tok a tény­le­ges jogi álla­pot­nak felel­je­nek meg, a köz­ér­dek­ben oko­zott sére­lem pedig az ügyé­szi kere­set­in­dí­tás­sal orvosolható.