Főoldal » Hírek » Vádat emelt az ügyészség a türkmén embercsempészekkel szemben – a Heves Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Két letar­tóz­ta­tott, Német­or­szág­ban élő türk­mén állam­pol­gár­sá­gú ember­csem­pész ellen emelt vádat a Füzes­abo­nyi Járá­si Ügyészség. 

A vád­irat sze­rint a fia­tal fér­fi­ak még szü­lő­ha­zá­juk­ból, Türk­me­nisz­tán­ból ismer­ték egy­mást, majd későb­bi tar­tóz­ko­dá­si helyü­kön, Ber­lin­ben is tar­tot­ták egy­más­sal a kapcsolatot.

A vád­lot­tak 2023 már­ci­u­sá­ban Len­gyel­or­szá­gon át Magyar­or­szág­ra utaz­tak azzal a cél­lal, hogy 3.000 euró­ért egy isme­ret­len sze­mély meg­bí­zá­sa alap­ján hazánk terü­le­té­re jog­el­le­ne­sen belé­pő kül­föl­di­e­ket fuva­roz­za­nak el Német­or­szág­ba. Az ember­csem­pé­szek már­ci­us 24-én öt török és egy szír határ­sér­tőt vet­tek fel a sze­mély­gép­ko­csi­ja­ik­ba, akik­kel meg­in­dul­tak a szlo­vák határ irá­nyá­ba. Út köz­ben tele­fo­non és egy mobil­al­kal­ma­zás segít­sé­gé­vel tar­tot­ták egy­más­sal a kapcsolatot. 

A Füzes­abo­nyi Rend­őr­ka­pi­tány­ság jár­őrei az M3-as autó­pá­lyán von­ták intéz­ke­dés alá az egyik jár­mű­vet, mene­kü­lő tár­sát pedig rövid­del később állí­tot­ták meg, szin­tén az autó­pá­lyán. A két férfi őri­zet­be került, majd a bíró­ság – ügyé­szi indít­vány­ra – elren­del­te a letartóztatásukat.

A járá­si ügyész­ség vagyo­ni haszon­szer­zés végett, több ember­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­vel vádol­ja a társtetteseket.

A vád­ha­tó­ság a vád­ira­tá­ban arra tett mér­té­kes indít­ványt, hogy bűnös­sé­gük beis­me­ré­se ese­tén a bíró­ság három év bör­tönt szab­jon ki a ter­hel­tek­kel szem­ben, vala­mint hat évre uta­sít­sa ki őket Magyar­or­szág területéről.

A fotón az egyik gép­ko­csi lát­ha­tó a rend­őri intéz­ke­dés helyszínén.