Főoldal » Hírek » Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt – a Győr-Moson-Sopron Vármegyei főügyészség sajtóközleménye

A Győri Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy 45 éves fér­fi­val szem­ben, aki bará­ta­i­val ment kenuz­ni – mint kor­má­nyos – és mikor a vízbe borul­tak, az egyik társa meghalt.

A vád­irat sze­rint a férfi és két barát­ja 2023 augusz­tu­sá­ban a Mosoni-Dunán kenuz­tak, úgy, hogy a vád­lott volt a csó­nak kor­má­nyo­sa. A férfi és bará­tai tapasz­talt túrá­zók, jó úszók vol­tak, ezért a két utas men­tő­mel­lényt nem viselt.

Túrá­zá­suk során a ter­helt meg akart for­dul­ni, azon­ban ennek során nem volt figye­lem­mel a víz­te­rü­le­ten lévő vissza­áram­lás­ra. A víz­nyo­más a kenut fel­bo­rí­tot­ta, és a benn ülők mind­hár­man a vízbe estek. A ter­helt és egyik társa a part­ra tudott úszni, míg másik tár­suk nem, őt elso­dor­ta a víz. A ter­helt és társa lát­ták, hogy barát­juk az áram­lást ural­va sodor­tat­ja lefe­le magát, így csak később kezd­ték keres­ni. Ekkor azon­ban, több mint 200 méter­rel lej­jebb már csak tár­suk élet­je­lek nél­kü­li tes­tét talál­ták meg.

A sér­tett halá­lát víz­be­ful­la­dás okozta.

A kenu fel­bo­ru­lá­sa és a sér­tett halá­la között köz­ve­tett oko­za­ti össze­füg­gés van.

Az ügyész­ség a ter­hel­tet vízi köz­le­ke­dés halált okozó, gon­dat­lan­ság­ból elkö­ve­tett veszé­lyez­te­té­sé­nek vét­sé­gé­vel vádol­ta meg. Vele szem­ben öt év sza­bad­ság­vesz­tés is kiszabható.

Az ügy­ben az érde­mi dön­tést vár­ha­tó­an a Moson­ma­gyar­óvá­ri Járás­bí­ró­ság fog hozni.