Főoldal » Hírek » Gyerekektől csalt ki pornográf felvételeket – a Nógrád Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség vádat emelt egy 50 éves férfi ellen, aki hamis sze­mély­azo­nos­ság­gal kamasz­lá­nyok bizal­má­ba fér­kő­zött és intim fel­vé­te­le­ket szer­zett meg tőlük.

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2021 feb­ru­ár­já­ban egy közös­sé­gi olda­lon magát kamasz­lány­nak kiad­va álpro­fil lét­re­ho­zá­sá­val lépett kap­cso­lat­ba a 13 éves sér­tet­tel, és bará­ti ismer­ke­dést kez­de­mé­nye­zett vele. Napok­kal később már intim fel­vé­te­le­ket kért tőle. A férfi azt is meg­ha­tá­roz­ta,  hogy mit kell a sér­tett­nek csi­nál­nia a képeken.

A lány ele­in­te tel­je­sí­tet­te a kéré­se­it, majd ami­kor ellen­ke­zett, a vád­lott fenye­get­ni kezd­te, hogy nyil­vá­nos­ság­ra hozza a fel­vé­te­le­ket.  A férfi így 2021 máju­sá­ig 2 darab videó fel­vé­telt és több fény­ké­pet is kizsa­rolt a tinitől.

A fel­vé­te­lek közül egyet aztán egy cso­por­tos beszél­ge­tés­ben is meg­osz­tott a tagok­kal, azon­ban a fel­vé­telt később letörölte.

Ugyan­ezen álpro­fil alatt egy 14 éves lány is a bizal­má­ba fogad­ta, és néhány nap múlva már tőle is mez­te­len képe­ket kért. Fenye­ge­tés hatá­sá­ra ő is egyre több fel­vé­telt kül­dött, így a fér­fi­hez került 10 videó és mint­egy 100 fény­kép. Ami­kor a lány már nem kül­dött a fér­fi­nek több fel­vé­telt, a vád­lott a koráb­ban kapott képet és vide­ót továb­bí­tot­ta a lány édes­any­ja részére.

A férfi - kihasz­nál­va a meg­szer­zett bizal­mat - közös­sé­gi média­fe­lü­le­te­ken belé­pett a lányok pro­fil­ja­i­ba, jel­sza­va­i­kat folya­ma­to­san vál­toz­tat­ta, hogy ne tud­ják vissza­sze­rez­ni a fió­ko­kat, és továb­bi képek­hez is így jutott hozzá.

Az ügyész­ség por­nog­ráf fel­vé­tel meg­szer­zé­sé­vel és átadá­sá­val elkö­ve­tett gyer­mek­por­nog­rá­fia bűn­tet­té­vel, vala­mint infor­má­ci­ós rend­szer vagy adat meg­sér­té­sé­nek bűn­tet­té­vel vádol­ta meg a férfit.

A külö­nös vissza­eső vád­lot­tal szem­ben az ügyész­ség 8 év bör­tön­bün­te­tés és 8 év köz­ügyek­től eltil­tás kisza­bá­sát kérte, ha az elő­ké­szí­tő ülé­sen a cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­sét beis­me­ri. Indít­vá­nyoz­ta továb­bá azt is, hogy a bíró­ság vég­le­ges hatállyal tilt­sa el min­den olyan fog­lal­ko­zás gya­kor­lá­sá­tól vagy tevé­keny­ség­től, mely­nek köré­ben tizen­nyol­ca­dik élet­évét be nem töl­tött sze­mély neve­lé­sét, fel­ügye­le­tét, gon­do­zá­sát, gyógy­ke­ze­lé­sét végzi, illet­ve ilyen sze­méllyel hatal­mi vagy befo­lyá­si viszony­ban áll.

Az ügy­ben a Balas­sa­gyar­ma­ti Járás­bí­ró­ság dönt.