Főoldal » Hírek » Az ügyészség fellebbezett az élettársára vadászpuskával támadó férfi letartóztatásának megszüntetése miatt - a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék vég­zé­sé­nek meg­vál­toz­ta­tá­sát és a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sá­nak ismé­telt elren­de­lé­sét indít­vá­nyoz­ta a Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség annak a Bács-Kiskun megyei ter­helt­nek az ügyé­ben, akit a tör­vény­szék a volt élet­tár­sa sérel­mé­re meg­va­ló­sí­tott ember­ölés elő­ké­szü­le­té­nek bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt nem jog­erő­sen 3 év 6 hónap fog­ház­bün­te­tés­re és 3 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítélt. 

Az íté­let sze­rint a vád­lott és a sér­tett közöt­ti élet­tár­si kap­cso­lat meg­rom­lott, ezért külön köl­töz­tek. A vád­lott  ebbe nem törő­dött bele, a sér­tet­tet rend­sze­re­sen, sze­mé­lye­sen, illet­ve tele­fo­non keresz­tül hábor­gat­ta. Azzal fenye­get­te, hogy tönk­re­te­szi, amennyi­ben nem köl­tö­zik vissza hozzá. A sér­tett az élet elle­ni fenye­ge­té­sek hatá­sá­ra biz­ton­sá­gi őrt is foga­dott. Ennek elle­né­re 2019 júli­u­sá­ban a vád­lott a sér­tet­tet a mun­ka­he­lyén egy elfű­ré­szelt csövű, töl­tött vadász­pus­ká­val fel­ke­res­te, a fegy­ver­rel a sér­tett­re cél­zott és közöl­te vele, hogy meg­öli. A biz­ton­sá­gi őr azon­ban köz­be­lé­pett, meg­ra­gad­ta a fegy­ver csö­vét és azt a cél­tól elté­rí­tet­te. A dula­ko­dás köz­ben a vadász­pus­ka elsült, sérü­lés nem tör­tént, végül sike­rült a vád­lot­tat lefegyverezni.

Az első­fo­kú íté­let­tel szem­ben az ügyész­ség a vád­lott ter­hé­re, súlyo­sí­tás érde­ké­ben, a vád­lott fel­men­té­sért, míg a vád­lott védő­je rész­be­ni fel­men­tés, vala­mint eny­hí­tés érde­ké­ben fellebbezett.

Az első­fo­kú íté­let kihir­de­té­sét köve­tő­en a Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék meg­szün­tet­te a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sát és vele szem­ben bűn­ügyi fel­ügye­le­tet ren­delt el, mert meg­íté­lé­se sze­rint a vád­lott ese­té­ben jelen­tő­sen mér­sék­lő­dött a bűn­is­mét­lés veszélye.

A tör­vény­szék hatá­ro­za­tá­val szem­ben a Bács-Kiskun Megyei Főügyész­ség jelen­tett be fel­leb­be­zést a vád­lott letar­tóz­ta­tá­sá­nak ismé­telt elren­de­lé­se érdekében.

A beje­len­tett fel­leb­be­zést a másod­fo­kon eljá­ró Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség fenn­tar­tot­ta, mert meg­íté­lé­se sze­rint az élet elle­ni bűn­cse­lek­ményt meg­elő­ző, elhú­zó­dó, zak­la­tó maga­tar­tás foly­tán a bűn­is­mét­lés veszé­lye nem mér­sék­lő­dött, így tovább­ra is fel­te­he­tő, hogy a vád­lott az álta­la meg­kez­dett bűn­cse­lek­ményt véghezvinné.

Erre tekin­tet­tel a fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség indít­vá­nyoz­ta a vád­lott bűn­ügyi fel­ügye­le­té­nek meg­szün­te­té­sét és vele szem­ben letar­tóz­ta­tás elrendelését.

A beje­len­tett fel­leb­be­zé­sek­ről másod­fo­kon a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la fog dönteni.