Főoldal » Hírek » Eltulajdonította a számlájára tévedésből utalt összeget - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

Sport­ösz­tön­dí­jat utal­tak téve­sen egy nő szám­lá­já­ra, azon­ban ahe­lyett, hogy vissza­utal­ta volna, a vád sze­rint elköl­töt­te. Az ügyész­ség a vád­irat­ban pró­bá­ra bocsá­tást és az oko­zott kár meg­fi­ze­té­sé­re köte­le­zést indítványoz.

A vád­irat sze­rint egy 23 éves nő ész­lel­te, hogy a bank­szám­lá­já­ra 1.240.000 forin­tot utal­tak. Az összeg nem a nőt, hanem egy sport­ösz­tön­dí­jast ille­tett volna meg, azon­ban téve­sen a vád­lott szám­lá­já­ra került. A nő a szám­lá­já­ra utalt össze­get nem szol­gál­tat­ta vissza, hanem több rész­let­ben magá­ra költötte.

A nyo­mo­zó ható­ság a sport­ösz­tön­dí­jas fel­je­len­té­se alap­ján elren­delt nyo­mo­zás­ban az ese­tet felderítette.

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt a nő ellen jog­ta­lan elsa­já­tí­tás vét­sé­ge miatt. Az ügyész­ség indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel – bün­te­tő­vég­zés­sel – bocsás­sa pró­bá­ra a vád­lot­tat és köte­lez­ze az oko­zott kár megfizetésére.

A Fővá­ro­si Főügyész­ség fel­hív­ja a figyel­met arra, hogy, aki talált vagy a vélet­le­nül, illet­ve téve­dés­ből hozzá került ide­gen dol­got eltu­laj­do­nít, vagy 8 napon belül nem adja vissza, bűn­cse­lek­ményt, neve­ze­te­sen jog­ta­lan elsa­já­tí­tás vét­sé­gét köve­ti el és a tör­vény sze­rint akár egy évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel is bün­tet­he­tő. Emi­att fon­tos, hogy ha tisz­tá­zat­lan ere­de­tű összeg érke­zik vala­ki szám­lá­já­ra, akkor annak minél előbb jár­jon utána, és ha az mást illet, utal­ja át, fizes­se ki a jogosultnak.