Főoldal » Az ügyészségről » Ügyészség 150 » A Magyar Jog tematikus kiadása

"Az ügyész nem a vád védő­je" – hang­sú­lyoz­za Tróc­sá­nyi Lász­ló, volt igaz­ság­ügyi minisz­ter, euró­pai par­la­men­ti kép­vi­se­lő, a Magyar Jogász Egy­let elnö­ke, a Magyar Jog című folyó­irat leg­fris­sebb szá­má­ban. Kozma Sán­dor, az első kirá­lyi főügyész ezt úgy fogal­maz­ta meg, hogy a „kirá­lyi ügyész az állam kép­vi­se­le­té­ben nem peres fél, aki ellen­fe­lén min­den áron dia­dal­mas­kod­ni akar, hanem köze­ge azon erköl­csi hata­lom­nak, amely igaz­sá­got kutat és követel”.

A maga­zint a Magyar Jogász Egy­let adja ki, a mos­ta­ni tema­ti­kus kiadás a 150 éves magyar ügyész­ség előtt tiszteleg.

Tróc­sá­nyi Lász­ló arra is fel­hív­ja a figyel­met, hogy az ügyész­ség – csak­úgy, mint más­fél évszá­za­da – az igaz­ság­szol­gál­ta­tás köz­re­mű­kö­dő­je. Az ügyész a bün­te­tő­el­já­rás kez­de­té­től egé­szen befe­je­zé­sé­ig felel azért, az eljá­rást sza­bály­sze­rű­en folytassák.

A klasszi­kus fel­ada­tok mel­lett, az ügyész­ség­nek folya­ma­to­san bővül a fel­adat­kö­re a köz­ér­dek­vé­del­mi – vagy­is a köz­igaz­ga­tá­si és magán­jo­gi – terü­le­te­ken is. Súlyos tör­vény­sér­tés ese­tén fel­lép­het, és kere­set­in­dí­tá­si jog is meg­il­le­ti. A köz­ér­dek­vé­del­mi tevé­keny­ség olyan kiemelt fon­tos­sá­gú terü­le­te­ket érint, mint a kör­nye­zet vagy a ter­mő­föld védel­me, a gyermek-, és ifjú­ság­vé­de­lem, vala­mint a fogyasztóvédelem.

A Magyar Jog tema­ti­kus szá­má­ban az igaz­ság­szol­gál­ta­tás meg­ha­tá­ro­zó sze­rep­lő­i­nek írá­sai jelen­nek meg, töb­bek között Polt Péter leg­főbb ügyész és helyet­te­sei, Belo­vics Ervin és Laj­tár Ist­ván írá­sai olvas­ha­tók, de meg­tisz­tel­te a 150. évfor­du­ló­ra készült lap­szá­mot mun­ká­já­val Varga Zs. And­rás, a Kúria elnö­ke is.

(For­rás: Tróc­sá­nyi Lász­ló in: Magyar Jog 2021. június)