Főoldal » Hírek » Vádemelés bűnszervezetben elkövetett, milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt - a A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A szár­nyas takar­mány szek­tor­ban épí­tet­tek ki fik­tív szám­lá­zá­son ala­pu­ló bűn­szer­ve­ze­tet a Fővá­ro­si Főügyész­ség vád­ira­ta sze­rint. Az ügyész­ség 7 sze­mély ellen emelt vádat fegyház- és bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozva.

A több, mint 100 olda­las vád­irat lénye­ge sze­rint egy 47 és egy 68 éves férfi a 2010-es évek­ben szár­nyas takar­mány elő­ál­lí­tá­sá­hoz szük­sé­ges ter­mé­sze­tes – külö­nö­sen búza, kuko­ri­ca, ebtő, nap­ra­for­gó­da­ra – és szin­te­ti­kus alap­anya­gok keres­ke­del­mé­vel fog­lal­ko­zott. Tevé­keny­sé­gük­höz kiépí­tet­tek egy olyan cég­há­ló­za­tot, amely valós gaz­da­sá­gi tevé­keny­sé­get nem foly­ta­tó, idő­sza­ko­san lecse­rélt gaz­da­sá­gi tár­sa­sá­gok­ból állt. A cég­há­ló lénye­ge az volt, hogy a beik­ta­tott, valós gaz­da­sá­gi műkö­dést nem foly­ta­tó tár­sa­sá­gok által kiál­lí­tott áfá-s szám­lák adó­tar­tal­mát a haszon­hú­zó tár­sa­sá­gok levon­has­sák fize­ten­dő adó­juk­ból, ezzel csök­kent­ve azt. Emel­lett a bűn­szer­ve­zet fik­tív szám­lák­kal közel 90 mil­lió forint adó­ér­ték­ben ,,beszám­lá­zott” egy másik, szár­nyas bér­ne­ve­lés­sel fog­lal­ko­zó cég­nek is, ame­lye­ket szerb állam­pol­gá­rok­nak adtak át, való­já­ban azon­ban egy 45 éves férfi irá­nyí­tott, aki a fik­tív szám­la­be­fo­ga­dás­ról tudo­más­sal bírt.

A bűn­szer­ve­zet műkö­dé­sét a Nem­ze­ti Adó- és Vám­hi­va­tal 2015-ben szá­mol­ta fel, addig a vád sze­rint a ter­hel­tek magyar állam­nak össze­sen, közel 1,5 mil­li­árd forin­tos vagyo­ni hát­rányt okoztak.

A Fővá­ro­si Főügyész­ség az adó­csa­ló lán­co­la­tok­ban érin­tett 7 sze­mély ellen emelt vádat a Fővá­ro­si Tör­vény­szé­ken, leg­több­jük­kel szem­ben bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett külö­nö­sen nagy, két sze­mély ese­tén külö­nö­sen jelen­tős vagyo­ni hát­rányt okozó költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te és hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sa miatt, amely bűn­cse­lek­mé­nye­ket a tör­vény – a bűn­szer­ve­ze­ti és a hal­ma­za­ti sza­bá­lyok­ra figye­lem­mel – ket­tő­től tizen­hét, illet­ve öttől huszon­egy évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel fenye­get. Az ügyész­ség két fér­fit közokirat-hamisítás bűn­tet­té­vel is vádol, a vád sze­rint un. stró­man­ként jár­tak, egyi­kük egy hami­sí­tott szerb útle­vél felhasználásával.

Az ügyész­ség indít­vá­nyoz­ta, hogy a bíró­ság a vád­lot­ta­kat ítél­je fegy­ház­ban és egy vád­lott ese­té­ben bör­tön­ben vég­re­haj­tan­dó sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés­re, továb­bá pénz­bün­te­tés­re, tilt­sa el őket a köz­ügyek gya­kor­lá­sá­tól, emel­lett egyes vád­lot­tak­nál cég­ve­ze­tés­től eltil­tást is indítványozott.