Főoldal » Hírek » Nagybátyja bankszámláját dézsmálta - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Üzlet­sze­rű­en, infor­má­ci­ós rend­szer fel­hasz­ná­lá­sá­val elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­te miatt emelt vádat a Kecs­ke­mé­ti Járá­si Ügyész­ség azzal a fér­fi­val szem­ben, aki a nagy­báty­já­nak segí­tett egy inter­ne­tes uta­lás­nál, majd az így meg­szer­zett azo­no­sí­tó ada­to­kat és jel­szót a mobil­te­le­fon­já­ra tele­pí­tett mobil­bank alkal­ma­zás­ba lement­ve közel egy éven át dézs­mál­ta roko­na bankszámláját.

A vád­irat sze­rint a sér­tett 2020 feb­ru­ár­já­ban meg­kér­te az uno­ka­öccsét – az ügy vád­lott­ját -, hogy segít­sen neki egy inter­ne­tes uta­lás­nál. Az ehhez szük­sé­ges szám­la­szá­mot, azo­no­sí­tó ada­to­kat és jel­szót is meg­ad­ta roko­ná­nak. Az uno­ka­öcs azon­ban az ada­to­kat a mobil­te­le­fon­já­ra tele­pí­tett inter­ne­tes alkal­ma­zás­ba lemen­tet­te, majd a nagy­báty­ja szám­lá­já­ról a tudta és bele­egye­zé­se nél­kül 2020 már­ci­u­sa és decem­be­re között össze­sen 21 alka­lom­mal utalt jog­ta­la­nul a saját bank­szám­lá­já­ra. A vád­lott alkal­man­ként 3 ezer és 100 ezer forint közöt­ti össze­ge­ket emelt le, ezál­tal össze­sen 879 ezer forint kárt oko­zott a sértettnek.

A vád­lott az oko­zott kár­ból mind­össze 10 ezer forin­tot térí­tett meg. A sér­tett a fenn­ma­ra­dó összeg meg­té­rí­té­se érde­ké­ben a nyo­mo­zás során pol­gá­ri jogi igényt jelen­tett be.

Az ügyész­ség a fér­fit üzlet­sze­rű­en, infor­má­ci­ós rend­szer fel­hasz­ná­lá­sá­val elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­té­vel vádol­ja és ezért vele szem­ben bün­te­tő­vég­zés hoza­ta­lá­ra irá­nyu­ló eljá­rás­ban – tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel – vég­re­haj­tá­sá­ban fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indítványozza.