Főoldal » Hírek » Európai Uniós támogatást megcsapoló bűnszervezet korrupt vezetőjét ítélték el jogerősen börtönbüntetésre - a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

Ered­mé­nyes vád­kép­vi­se­le­tet köve­tő­en a bíró­ság jog­erő­sen 6 év bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te az uniós támo­ga­tást meg­csa­po­ló bűn­szer­ve­zet vezetőjét. 

A Fővá­ro­si Főügyész­ség 2015 tava­szán emelt vádat a Mező­gaz­da­sá­gi és Vidék­fej­lesz­té­si Hiva­tal (MVH) egyik veze­tő­je és 117 társa ellen, bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te és más bűn­cse­lek­mé­nyek miatt.

A Fővá­ro­si Tör­vény­szék a volt veze­tőt bűn­szer­ve­zet­ben elkö­ve­tett költ­ség­ve­té­si csa­lás bűn­tet­te, befo­lyás­sal üzér­ke­dés bűn­tet­te és hiva­ta­li vesz­te­ge­tés elfo­ga­dá­sa bűn­tet­te miatt 7 év és 6 hónap sza­bad­ság­vesz­tés­re, 6.000.000 forint pénz­bün­te­tés­re és 8 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. A vád­lot­tal szem­ben mint­egy 21.000.000 forint vagyon­el­kob­zást is elrendelt.

Az íté­le­ti tény­ál­lás sze­rint az elkö­ve­tő hiva­ta­li pozí­ci­ó­ját kihasz­nál­va, 2012-2013-ban bűn­szer­ve­ze­tet ala­kí­tott ki terü­let alapú, ter­mő­föld támo­ga­tás­hoz kap­cso­ló­dó EU-s költ­ség­ve­té­si össze­gek jogo­su­lat­lan meg­szer­zé­se érde­ké­ben úgy, hogy a bűn­szer­ve­zet­ben részes gaz­dál­ko­dók és gaz­da­sá­gi szer­ve­ze­tek a támo­ga­tás­ra nem vol­tak jogo­sul­tak, föld­hasz­ná­la­ti jog­gal nem bír­tak. Az MVH volt veze­tő­je a kiutalt össze­gek után vissza­osz­tást kért.

Az íté­let ellen az ügyész a bűn­szer­ve­zet veze­tő­jé­nek ter­hé­re továb­bi bűnös­ség meg­ál­la­pí­tá­sá­ért és a bün­te­tés súlyo­sí­tá­sá­ért, a vád­lott és védő­je fel­men­té­sért, illet­ve eny­hí­té­sért fellebbezett.

A Fővá­ro­si Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség az ügyé­szi fel­leb­be­zést fenntartotta.

A Fővá­ro­si Íté­lő­táb­la a 2022. már­ci­us 1-jén hozott jog­erős íté­le­té­vel a 60-as éve­i­ben járó, lerom­lott egész­sé­gi álla­po­tú, volt MVH-s veze­tő bör­tön­bün­te­té­sét 6 évre eny­hí­tet­te, egye­bek­ben pedig az első­fo­kú íté­le­tet hely­ben hagyta.