A Pécsi Ítélőtábla – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványára – hatályon kívül helyezte a Pécsi Törvényszéknek egy idős pécsi asszony sérelmére, értékei megszerzése céljából elkövetett emberölés ügyében hozott ítéletét.

A vádirati tényállás szerint az I.r. és a II.r. vádlottak 2014. június 26. napján, délelőtt egy pécsi társasházi lakásban értékei megszerzése végett bántalmazták az idős sértettet, aki eszméletlen állapotba került. A tettesek a lakásból pénzt és porcelántárgyakat tulajdonítottak el. Még aznap délután – attól tartva, hogy a sértett nem halt meg, így lelepleződhetnek – a lakásba visszatérve ismételten bántalmazták a sértettet, aki ennek következtében elhunyt.

Ugyanezen nap délelőttjén a sértettet kaputelefonon kereste a III.r. vádlott, akit az I.r. vádlott a lépcsőházba beengedett. A III. r. vádlott a nyitott bejárati ajtón a lakásba belépve meglátta a földön fekvő és szemmel láthatóan segítségre szoruló sértettet, valamint I. r. vádlottat, amitől pánikba esett, és a lakásból kirohant. Az általa észlelteket senkinek nem mondta el, a sértettnek nem nyújtott segítséget, sem a rendőrséget, sem a mentőket nem értesítette.

Az ügyben a Baranya Megyei Főügyészség az I.r. és a II.r. vádlottakat tártettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, és a bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, a III.r. vádlottat pedig segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolta.

A Pécsi Törvényszék az I.r. vádlottat – önálló tettesként – nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, a III.r. vádlottat pedig – a vádnak megfelelően – segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek. Megállapította ugyanakkor, hogy a II.r. vádlott az emberölés elkövetésében nem vett részt, ezért őt lopás bűntettében marasztalta.

A fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a mai napon tartott nyilvános ülésén – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően – az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, és az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszéket új eljárásra utasította. Az ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság indokolási kötelezettségének nem tett eleget, ezzel olyan eljárási szabálysértés történt, amely a bűnösség megállapítására lényeges hatással volt, és a másodfokú eljárásban nem orvosolható.

Hozzászólások lezárva.