Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt két vádlott bűnösségét megállapító ítélet ellen fellebbezett a Központi Nyomozó Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosításért.

A  tényállás lényege szerint egy bűncselekmény elkövetésére létrehozott cég 2009-ben döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzését célozva több mint 200 millió forint összegű támogatás megszerzésére nyújtott be pályázatot.

Az elkövetők az érintett eszközöket egy külföldi cégtől vásárolták meg, majd azokat a támogatás elszámolása végett túlárazva, közel négyszeres áron szerepeltették a pályázatban. Ezen túlmenően a támogatás felhasználását tartalmilag valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták a pályázat elszámolását ellenőrző szervezet elől azt a tényt, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, az eszközöket azonban a célnak megfelelően sohasem használták.

A cselekménnyel az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak okozott kár 182.171.159,- Ft, míg a magyar költségvetést ért kár 32.147.851,- Ft volt.

A két vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, valamint az ötlet kidolgozója. A Fővárosi Törvényszék az ügyészi végindítványnak megfelelően megállapította a vádlottak bűnösségét, és egyiküket végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, a másik vádlottat pedig – aki a bűncselekménnyel okozott kárt időközben teljes egészében megtérítette – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A tárgyaláson jelen lévő ügyész az egyik vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a másik vádlott vonatkozásában pedig a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

Az ügyben korábban közzétett ügyészségi sajtóközlemény az alábbi linken érhető el:

Vádemelés az Európai Unió és Magyarország költségvetését károsító csalás miatt

Hozzászólások lezárva.