Főoldal » Hírek » Hamis munkáltatói igazolásokkal igényeltek hiteleket - a Nógrád Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

19 sze­méllyel szem­ben emelt vádat a Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség, akik hamis mun­kál­ta­tói iga­zo­lá­sok fel­hasz­ná­lá­sá­val igé­nyel­tek online kölcsönöket.

A vád­irat sze­rint 2021 nya­rán egy 34 éves szé­csé­nyi férfi az egyik pénz­in­té­zet online felü­le­tén úgy igé­nyelt köl­csönt, hogy pén­zért szer­zett hamis mun­kál­ta­tói iga­zo­lást hasz­nált fel. Az iga­zo­lás­ban sze­rep­lő cég­nél soha nem dol­go­zott, az igé­nyelt össze­get pedig már annak fel­vé­te­le­kor sem állt szán­dé­ká­ban vissza­fi­zet­ni. Miu­tán a férfi így sike­re­sen hoz­zá­ju­tott több száz­ezer forint­hoz, arra ren­dez­ke­dett be, hogy mások­nak is segít ily módon köl­csön felvételében.

Egy 33 éves nő és egy 63 éves férfi is kap­cso­lat­ba került a vád­lot­tal. Meg­ad­ták neki az igény­lés­hez szük­sé­ges ada­to­kat, ő pedig hamis mun­kál­ta­tói iga­zo­lást csa­tol­va benyúj­tot­ta nevük­ben az igény­lést. A pénz­in­té­zet az igény­lést elfo­gad­ta, így a nő és a férfi több száz­ezer forint köl­csön­höz jutott, melyet nem szán­dé­koz­tak vissza­fi­zet­ni, arra lehe­tő­sé­gük sem lett volna. Az így szer­zett pénzt a vád­lot­tak egy­más között az elő­ze­tes meg­ál­la­po­dá­suk­nak meg­fe­le­lő­en szétosztották.

A sike­res igény­lést köve­tő­en a három vád­lott több isme­rő­sük részé­re is igé­nyelt ilyen módon köl­csö­nö­ket. A nő haj­tot­ta fel az igény­lő­ket, a 63 éves férfi fel­ada­ta volt ezek továb­bí­tá­sa a 34 éves vád­lott­nak, aki az online igény­lé­se­ket a beszer­zett mun­kál­ta­tói iga­zo­lá­sok­kal együtt benyúj­tot­ta a pénz­in­té­zet­nek. A köl­csönt igény­lők­nek ezért cse­ré­be az igé­nyelt összeg meg­ha­tá­ro­zott hánya­dát kel­lett átad­ni­uk nekik.

Ezzel a mód­szer­rel a vád­lot­tak 2021 nya­rá­tól őszig  külön­bö­ző sze­mé­lyek részé­re „intéz­ték” a hitel­fel­vé­te­le­ket, a vissza­fi­ze­tés szán­dé­ka nél­kül, hamis mun­kál­ta­tói iga­zo­lá­sok­kal. A köl­csön­össze­gek jel­lem­ző­en 300.000-1.500.000 forint közöt­ti­ek vol­tak, az igény­lé­sek több­sé­gük­ben siker­rel jártak.

A Balas­sa­gyar­ma­ti Járá­si Ügyész­ség a vád­lot­tak­kal szem­ben üzlet­sze­rű­en és bűn­szö­vet­ség­ben elkö­ve­tett csa­lás és hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sa miatt emelt vádat. A vád­irat­ban mind­annyi­uk­kal szem­ben vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés és köz­ügyek­től eltil­tás kisza­bá­sá­ra, vala­mint arra tett indít­ványt, hogy a vád­lot­tak az oko­zott kárt is fizes­sék meg.  Az ügyész­ség továb­bi 16, az igény­lé­sek­ben érin­tett sze­mély ellen is vádat emelt. Velük szem­ben jel­lem­ző­en elzá­rás, fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés vagy vég­re­haj­tan­dó sza­bad­ság­vesz­tés kisza­bá­sá­ra és az oko­zott kár meg­té­rí­té­sé­re tett indítványt.