Főoldal » Hírek » A határon történt korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség - korábbi videóval, fotókkal - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Nem­ze­ti Védel­mi Szol­gá­lat fel­de­rí­té­se alap­ján indult ügy­ben, a Fővá­ro­si Nyo­mo­zó Ügyész­ség vádat emelt az elkö­ve­té­sek ide­jén hiva­tá­sos állo­mány­ban lévő 2 pénz­ügy­őr­rel, vala­mint 3 rend­őr­rel szem­ben, aki­ket a nyo­mo­zó ügyé­szek 2022 szep­tem­be­ré­ben, a Ter­ror­el­há­rí­tá­si Köz­pont és a Készen­lé­ti Rend­őr­ség mun­ka­tár­sa­i­val együtt­mű­köd­ve, egy több hely­szí­nes akció kere­té­ben fog­tak el.

A vád­irat sze­rint, az elkö­ve­té­sek ide­jén - 2022 máju­sa és júni­u­sa között - hiva­tá­sos állo­mány­ban lévő, a Nagy­la­ki Határ­át­ke­lő­he­lyen szol­gá­la­tot tel­je­sí­tő rend­őrök, illet­ve pénz­ügy­őrök az áru- és sze­mély­fu­va­ro­zást végző kül­föl­di sofő­rök­től a Magyar­or­szág­ra tör­té­nő belé­pé­sük alkal­má­val jog­ta­lan előnyt kértek.

A rend­sze­rint 5 eurós vesz­te­ge­té­si pén­zért cse­ré­be, a hiva­ta­los sze­mé­lyek a gép­jár­mű­vek ellen­őr­zé­sé­re vonat­ko­zó köte­le­zett­sé­ge­i­ket meg­szeg­ték azért, hogy a jog­ta­lan előnyt fize­tő sofő­rök­nek gör­dü­lé­keny határ­át­lé­pést biz­to­sít­sa­nak. Az eljá­rás során fel­tárt 4 külön­bö­ző kor­rup­ci­ós eset­ben, a vesz­te­ge­té­si pénz átadá­sa után a vád­lot­tak ellen­őr­zés nél­kül, vagy rövid ideig tartó, felü­le­tes ellen­őr­zést köve­tő­en tovább­en­ged­ték a járműveket.

A 2022. szep­tem­ber 13-án tör­tént nagy­sza­bá­sú, össze­han­golt akció kere­té­ben a nyo­mo­zó ügyé­szek több hely­szí­nen végez­tek kuta­tást, amely­nek során több mil­lió forint­nak meg­fe­le­lő kész­pénzt, ezen belül nagy össze­gű kül­föl­di valu­tát fog­lal­tak le.

A Fővá­ro­si Nyo­mo­zó Ügyész­ség az ügy­ben hiva­ta­li vesz­te­ge­tés elfo­ga­dá­sá­nak bűn­tet­te miatt nyúj­tott be vád­ira­tot a Sze­ge­di Tör­vény­szék Kato­nai Taná­csá­hoz. A nyo­mo­zó ügyész­ség mind az 5 vád­lot­tal szem­ben vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés, vala­mint pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát, a rend­vé­del­mi, adó- és vám­hi­va­ta­li fog­lal­ko­zá­sok gya­kor­lá­sá­tól tör­té­nő vég­le­ges eltil­tást, továb­bá vagyon­el­kob­zást is indít­vá­nyoz a vádiratban.

A Fővá­ro­si Főügyész­ség elfo­gás­kor kiadott koráb­bi köz­le­mé­nye – a Ter­ror­el­há­rí­tá­si Köz­pont vide­ó­já­val, vala­mint a nyo­mo­zó ügyé­szek által készí­tett szem­le fotók­kal – az aláb­bi lin­ken elérhető:

https://ugyeszseg.hu/hataron-tortent-korrupcios-buncselekmenyeket-lepleztek-le-a-nyomozo-ugyeszek-egy-nagyszabasu-akcio-kereteben-fotoval-es-rendorsegi-videoval-a-fovarosi-fougyeszseg-sajtokozlemenye/