Főoldal » Hírek » Őrizetben az autóját a rendőrségi gépjárműbe kormányzó férfi – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség nyo­mo­zást ren­delt el azzal a fér­fi­val szem­ben, aki 2023. augusz­tus 1-jén autó­já­val a rend­őri fel­szó­lí­tás elle­né­re nem állt meg, és több­ször a rend­őr­sé­gi szol­gá­la­ti gép­jár­mű­nek ütkö­zött a for­gal­mas Pest vár­me­gyei autóúton. 

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint reg­gel a  rend­őrök köz­le­ke­dés­ren­dé­sze­ti ellen­őr­zést tar­tot­tak, mely során hang és fény­jel­zé­sek­kel pró­bál­tak meg­ál­lí­ta­ni egy férfit- Ő eze­ket figyel­men kívül hagy­va, ese­ten­ként 200 km/óra sebes­ség­gel autó­zott tovább. Ami­kor a férfi a for­ga­lom miatt las­sí­tott, a rend­őr­au­tó a köve­tett sze­mély elé került. Köz­ben meg­ér­ke­zett a rend­őri erő­sí­tés, így már két szol­gá­la­ti gép­jár­mű­vel pró­bál­ták meg­ál­lí­ta­ni az autóst.

A mene­kü­lő férfi a rend­őr­au­tó elő­zé­se köz­ben neki­üt­kö­zött a szol­gá­la­ti autó­nak, ami lesod­ró­dott a leál­ló sávba. Ezután a férfi a másik rend­őr­au­tó­val került egy vonal­ba, ami­nek neki­kor­má­nyoz­ta az autó­ját. A rend­őr azért, hogy elke­rül­je az ütkö­zést féke­zett, így az üldö­zött sofőr a kocsi­já­val a beton sáv­el­vá­lasz­tó­nak haj­tott, mely követ­kez­té­ben az elkö­ve­tő autó­já­nak bal első kere­ke kisza­kadt, ezért a férfi kocsi­ját a leál­ló­sáv felé kormányozta.

A leál­ló­sáv­ban az egyik rend­őr­au­tó a férfi autó­ja mel­lett meg­állt, és a rend­őr a szol­gá­la­ti fegy­vert elő­vé­ve fel­szó­lí­tot­ta a fér­fit, hogy száll­jon ki a kocsi­já­ból, ami­nek nem tett ele­get, így az elkö­ve­tőt autó­já­ból kihúz­ták. A gya­nú­sí­tott ekkor sem muta­tott együtt­mű­kö­dést, azt kia­bál­ta a rend­őrök­nek, hogy „meg­dög­le­nek”. Ezután a fér­fit meg­bi­lin­csel­ték, és elő­ál­lí­tot­ták a Buda­pes­ti Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyészségre.

A férfi jár­mű­ve­ze­tés eltil­tás hatá­lya alatt vezet­te autóját.

Az ügyész­ség a fér­fit őri­zet­be vette, és gya­nú­sí­tott­ként hall­gat­ta ki hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak bűn­tet­te, köz­úti veszé­lyez­te­tés bűn­tet­te, ron­gá­lás és eltil­tás hatá­lya alat­ti jár­mű­ve­ze­tés bűn­tet­tei miatt.