Főoldal » Hírek » Fővárosi Főügyészség » Vádat emelt az ügyészség a Józsefvárosban leszakadt galéria ügyében – rendőrségi fotókkal – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti VIII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt azzal az üzlet­tu­laj­do­nos­sal szem­ben, aki a józsef­vá­ro­si kis­bolt­ja galé­ri­á­ját túl­ter­hel­te, azon nehéz áru­kat tárolt, ami ennek követ­kez­té­ben meg­gyen­gült és lesza­kadt. A bal­eset­ben egy ember éle­tét vesztette.

A vád­irat sze­rint a férfi évek óta üze­mel­tet­te a tulaj­do­ná­ban lévő VIII. kerü­le­ti élel­mi­szer­üz­le­tet, ami egy galé­ri­á­zott helyi­ség­ben műkö­dött. A vád­lott nem ren­del­ke­zett a galé­ria ter­hel­he­tő­sé­gé­re vonat­ko­zó ada­tok­kal, ennek elle­né­re azt folya­ma­to­san ter­hel­te, rak­tár­ként hasz­nál­ta. A bal­ese­tet köz­vet­le­nül meg­elő­ző­en beszer­zett nagyobb töme­gű árut is a galé­ri­án tárolta.

2021. decem­ber 28-án, dél­előtt, a túl­ter­helt galé­ria végül lesza­kadt, és annak szer­ke­ze­te, vala­mint a galé­ri­án tárolt dol­gok az üzlet­ben tar­tóz­ko­dó alkal­ma­zott­ra, vala­mint az akkor szin­tén az üzlet­ben tar­tóz­ko­dó üzlet­kö­tő­re zuhan­tak. A bal­eset követ­kez­té­ben az alkal­ma­zott könnyeb­ben sérült, az üzlet­kö­tő azon­ban a lesza­kadt tör­me­lék alá szo­rult és a hely­szí­nen éle­tét vesztette.

A tra­gi­kus kime­ne­te­lű bal­eset azért követ­ke­zett be, mert a férfi meg­szeg­te a mun­ka­vé­del­mi ren­del­ke­zé­se­ket, ezen belül nem gon­dos­ko­dott a meg­fe­le­lő szer­ke­ze­tű és szi­lárd­sá­gú galé­ria­szint kiala­kí­tá­sá­ról, illet­ve nem ala­kí­tott ki meg­fe­le­lő rak­tá­rat az üzlet­ben tárolt áruk részére.

Az elkö­ve­tő a mulasz­tá­sá­val meg­szeg­te a fog­lal­ko­zá­sa sza­bá­lya­it, amely köz­vet­len ok-okozati össze­füg­gés­ben állt a halá­los ered­ménnyel, illet­ve sérüléssel.

A Buda­pes­ti VIII. Kerü­le­ti Ügyész­ség a tulaj­do­nost halált okozó fog­lal­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett gon­dat­lan veszé­lyez­te­tés vét­sé­gé­vel vádol­ja, és vele szem­ben fog­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za a vádiratban.

A Buda­pes­ti Rendőr-főkapitányság koráb­bi köz­le­mé­nye - fotók­kal - itt olvasható:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/leszakadt-bolti-mennyezet-befejeztek-a-nyomozast