Főoldal » Hírek » A flexgép szikrája belobbantotta a hígító gőzét – fotókkal – a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Bajai Járá­si Ügyész­ség fog­lal­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett gon­dat­lan veszé­lyez­te­tés miatt vádat emelt egy műve­ze­tő­vel szem­ben. Az elkö­ve­tő egy fel­újí­tás irá­nyí­tá­sa során nem tar­tot­ta be a mun­ka­vé­del­mi sza­bá­lyo­kat, emi­att a flex­gép szik­rá­ja belob­ban­tot­ta a sző­nyeg­pad­ló eltá­vo­lí­tá­sá­hoz hasz­nált hígí­tó gőzét, súlyos égési sérü­lé­se­ket okoz­va az ott dol­go­zó munkásnak.

A vád sze­rint a szol­no­ki férfi 2023 júni­u­sá­ban, műve­ze­tő­ként egy bajai épü­let belső fel­újí­tá­si mun­ká­la­ta­it irá­nyí­tot­ta. A mun­ka­te­rü­let egyik helyi­sé­gé­ben dol­go­zó mun­kás elekt­ro­mos sarok­csi­szo­ló­val egy fém­váz bon­tá­sát végez­te, amely szik­ra­kép­ző­dés­sel járt. A köz­vet­len szom­széd­sá­gá­ban lévő, meg­fe­le­lő szel­lő­zés nél­kü­li helyi­ség­ben a vád­lott uta­sí­tá­sá­ra két mun­kás a sző­nyeg­pad­ló ragasz­tó marad­vá­nya­it un. spak­li­val és nitro hígí­tó­val távo­lí­tot­ta el.

Mun­ka­vég­zés köz­ben a sér­tett az ajtó­nak hát­tal halad­va meg­lök­te a szom­szé­dos mun­ka­te­rü­let felé nyíló ajtót. Az ajtó kinyí­lá­sa követ­kez­té­ben a flex­gép szik­rá­ja belob­ban­tot­ta a sző­nyeg­pad­ló marad­vá­nya­in szét­te­rí­tett nitro hígí­tót, illet­ve annak fel­gyü­lem­lett gőzét. A pad­ló­za­ton négy­kéz­láb eresz­ked­ve, a köte­le­ző­en hasz­ná­lan­dó mun­ka­vé­del­mi kesz­tyű nél­kül mun­kát végző sér­tett a körü­löt­te kelet­ke­zett tűz­ben súlyos égési sérü­lé­se­ket szenvedett.

A bal­eset azért követ­ke­zett be, mert a műve­ze­tő nem tar­tot­ta be a mun­ka­vé­del­mi sza­bá­lyo­kat. A mun­ká­la­tok meg­ter­ve­zé­se­kor és vég­zé­se­kor nem vette figye­lem­be, hogy a foko­zot­tan tűz- és rob­ba­nás­ve­szé­lyes nitro hígí­tót hőtől, szik­rá­tól, nyílt láng­tól távol kell tar­ta­ni. Emel­lett a mun­ka­vé­del­mi esz­kö­zök hasz­ná­la­tá­nak ellen­őr­zé­sét is elmulasztotta.

Az ügyész­ség a fér­fit fog­lal­ko­zás köré­ben elkö­ve­tett veszé­lyez­te­tés vét­sé­gé­vel vádol­ja és ezért vele szem­ben bün­te­tő­vég­zés hoza­ta­lá­ra irá­nyu­ló eljá­rás­ban – tár­gya­lás mel­lő­zé­sé­vel – pénz­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za. Ügyé­ben a Bajai Járás­bí­ró­ság hoz döntést.

A rend­őr­sé­gi szem­le­fo­tó­kon a bal­eset hely­szí­ne látható.