Főoldal » Hírek » Nógrád Vármegyei Főügyészség » Rács mögött a szlovák katalizátor-tolvaj- a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Sal­gó­tar­já­ni Járá­si Ügyész­ség egy 24 éves szlo­vák állam­pol­gár letar­tóz­ta­tá­sá­ra tett indít­ványt, aki a nyár folya­mán Sal­gó­tar­ján utcá­in par­ko­ló gép­ko­csik kata­li­zá­to­ra­it tulaj­do­ní­tot­ta el.

 A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint a férfi 2020 júli­u­sá­ban négy éjsza­ka is azért érke­zett szlo­vá­ki­ai lakó­he­lyé­ről Sal­gó­tar­ján­ba, hogy a város utcá­in par­ko­ló gép­ko­csik kata­li­zá­to­ra­it a magá­val hozott cső­vá­gó­val a kipu­fo­gó­rend­sze­re­ket meg­bont­va levág­ja és ellop­ja. Két alka­lom­mal kis­te­her­gép­ko­csi­ról, másik két eset­ben sze­mély­gép­ko­csi­ról tulaj­do­ní­tot­ta el így az alkat­ré­sze­ket, cse­lek­mé­nye­i­vel alkal­man­ként száz­ezer forint felet­ti kárt okoz­va az autók tulajdonosainak.

2020. augusz­tus 8-án újra ilyen szán­dék­kal érke­zett Magyar­or­szág­ra, de a rend­őr­ség már várta. Éjfél után, ahogy az ország­ha­tárt átlép­te, Somos­kő­új­fa­lun ellen­őriz­ték a gép­ko­csi­ját, ami­ből elő­ke­rült a bűn­cse­lek­mé­nyek elkö­ve­té­se során hasz­nált cső­vá­gó szer­szám, ezért a fér­fit őri­zet­be vették.

Mivel a férfi kül­föl­dön él, ahol mun­ka­hellyel és a meg­él­he­té­sé­hez szük­sé­ges rend­sze­res jöve­de­lem­mel nem ren­del­ke­zik, továb­bá a ter­hé­re rótt bűn­cse­lek­mé­nye­ket soro­zat­jel­leg­gel, több sér­tett sérel­mé­re követ­te el, tar­tó­san lopá­sok elkö­ve­té­sé­re ren­dez­ke­dett be, és újra ilyen cél­lal érke­zett hazánk­ba, a Sal­gó­tar­já­ni Járá­si Ügyész­ség 2020. augusz­tus 10-én indít­ványt tett a letartóztatására.

A Sal­gó­tar­já­ni Járás­bí­ró­ság az ügyé­szi indít­vány­nak helyt adott és gya­nú­sí­tott letar­tóz­ta­tá­sát 2020. augusz­tus 11-én – a bűn­is­mét­lés, vala­mint a szö­kés, elrej­tő­zés meg­aka­dá­lyo­zá­sa érde­ké­ben – elrendelte.

A vég­zés ellen a gya­nú­sí­tott és kiren­delt védő­je fel­leb­be­zést jelen­tet­tek be, de a jog­or­vos­la­ti kére­lem nem halasz­tó hatá­lyú, annak elbí­rá­lá­sá­ig a férfi min­den­kép­pen rács mögött marad.