Főoldal » Hírek » Az elsőbbségadási kötelezettség megszegésével okozott halálos balesetet a hajdúböszörményi férfi- a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki autó­busszal köz­le­ked­ve      sza­bály­ta­la­nul kanya­ro­dott egy útra, ennek követ­kez­té­ben neki­üt­kö­zött a jármű a sza­bá­lyo­san hala­dó kerék­pá­ros sér­tett­nek, aki éle­tét vesztette.

A vád­lott a saját tulaj­do­nát képe­ző, 52 sze­mély szál­lí­tá­sá­ra alkal­mas autó­busszal egye­dül köz­le­ke­dett Haj­dú­bö­ször­mény­ben 2021. janu­ár 15-én 15 óra körü­li idő­ben, az évszak­nak meg­fe­le­lő út és idő­já­rá­si viszo­nyok között.

Egy útke­resz­te­ző­dés­hez érkez­ve az álta­la hasz­nált for­gal­mi sáv­ban az útke­resz­te­ző­dés előtt „Elsőbb­ség­adás köte­le­ző” köz­úti jel­ző­táb­la volt kihe­lyez­ve, amely uta­sí­tás elle­né­re a vád­lott a jár­mű­vel nem állt meg, balra nagy ívben beka­nya­ro­dott, amely­nek során nem biz­to­sí­tott elha­la­dá­si elsőbb­sé­get a bal­ról érke­ző, sza­bá­lyo­san, kerék­pár­ján ülve köz­le­ke­dő és egye­ne­sen tovább­ha­lad­ni szán­dé­ko­zó sér­tett­nek, ezál­tal az autó­busz eleje neki­üt­kö­zött a kerék­pár jobb olda­lá­nak. Az ütkö­zés követ­kez­té­ben a sér­tett a kerék­pár­ról az asz­falt­ra esett. A sér­tett olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy 2021 janu­ár 23-án kór­ház­ban éle­tét vesztette.

A vád­lott alap­ve­tő, az elsőbb­ség­re vonat­ko­zó KRESZ sza­bályt szeg­te meg, amely­nek ered­mé­nye­ként követ­ke­zett be a bal­eset és a sér­tett halála.

Az ügy­ben a nyo­mo­zást a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr­fő­ka­pi­tány­ság foly­tat­ta le.

A Deb­re­ce­ni Járá­si Ügyész­ség a vád­lott ellen halá­los köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt emelt vádat a Haj­dú­bö­ször­mé­nyi Járás­bí­ró­sá­gon. A járá­si ügyész­ség a vád­irat­ban indít­ványt tett arra, hogy a járás­bí­ró­ság a vád­lot­tat fel­füg­gesz­tett fog­ház­bün­te­tés­re ítél­je és hosszabb időre tilt­sa el őt a köz­úti jár­mű­vek vezetésétől.