Főoldal » Hírek » Fürdőbelépőt, márkás sportcipőt fogadott el az adóhivatal osztályvezetője és főadóellenőre - a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a büntetésük súlyosítását indítványozta

A Sze­ge­di Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a hiva­ta­li vesz­te­ge­tés elfo­ga­dá­sa ille­tő­leg hiva­ta­li vissza­élés bűn­tet­te miatt nem jog­erő­sen elítélt két kecs­ke­mé­ti férfi és az őket befo­lyá­so­ló két Bács-Kiskun megyei nő bün­te­té­se­i­nek a súlyo­sí­tá­sá­ra tett indít­ványt a Sze­ge­di Ítélőtáblának.

Az ügy­ben első­fo­kon eljárt Kecs­ke­mé­ti Tör­vény­szék a Nem­ze­ti Adó- és Vám­hi­va­tal­nál osz­tály­ve­ze­tő­ként és főadó­el­len­őr­ként fog­lal­koz­ta­tott két fér­fi­vel szem­ben 2 év, 5 év pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tést, pénz­bün­te­tést és kor­mány­tiszt­vi­se­lői fog­lal­ko­zás­tól eltil­tást, az őket befo­lyá­so­ló két adó­zó­val szem­ben pedig pénz­bün­te­tést sza­bott ki.

Az első­fo­kú íté­let sze­rint az osz­tály­ve­ze­tő és a főadó­el­len­őr az adó­ha­tó­sá­gi eljá­rás­ban für­dő­bér­le­tek remé­nyé­ben adtak tájé­koz­ta­tást az ügye állá­sá­ról az adó­zó­nak, sőt az eljá­rás­ban benyúj­tan­dó bead­vány meg­szer­kesz­té­sé­ben is segéd­kez­tek. Az osz­tály­ve­ze­tő már­kás sport­ci­pőt is elfo­ga­dott egy adó­vizs­gá­lat állá­sá­ról tör­té­nő tájé­koz­ta­tá­sért cse­ré­be. A főadó­el­len­őr a NAV köz­pon­ti adat­bá­zi­sá­ból több eset­ben jogo­su­lat­lan lekér­de­zé­se­ket haj­tott végre. Továb­bi eset­ben adó­iga­zo­lás kiadá­sá­ra irá­nyu­ló eljá­rás­ban a hiva­ta­los sze­mély befo­lyá­so­lá­sá­nak lát­sza­tát kelt­ve fogad­ta el már­kás ita­lok ígéretét.

A tör­vény­szék íté­le­te ellen az ügyész­ség mind a négy sze­mély ter­hé­re súlyo­sí­tá­sért, a vád­lot­tak védői fel­men­tés, ille­tő­leg eny­hí­tés végett jelen­tet­tek be fellebbezést.

A fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség a súlyo­sí­tás­ra irá­nyu­ló ügyé­szi fel­leb­be­zést fenn­tar­tot­ta, mert úgy ítél­te meg, hogy a két adó­ha­tó­sá­gi dol­go­zó tekin­te­té­ben vég­re­haj­tan­dó, a két vagyo­ni előnyt kíná­ló adózó vonat­ko­zá­sá­ban fel­füg­gesz­tett sza­bad­ság­vesz­tés iga­zo­dik meg­fe­le­lő­en a kor­rup­ci­ós cse­lek­mé­nyek tár­sa­da­lom­ra veszé­lyes­sé­gé­hez és a bűnös­sé­gi körül­mé­nyek­hez. A védel­mi fel­leb­be­zé­se­ket a fel­lebb­vi­te­li főügyész­ség nem tar­tot­ta alaposnak.

A beje­len­tett fel­leb­be­zé­sek­ről a Sze­ge­di Íté­lő­táb­la hoz döntést.