Főoldal » Hírek » 4 év börtönt is kaphat a 17 migránst szállító román embercsempész - a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kecs­ke­mé­ti Járá­si Ügyész­ség minő­sí­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt vádat emelt egy román férfi ellen, aki 2021. novem­ber 3-án, 17 mig­ránst akart egy pony­vás után­fu­tó­val Bécs­be szál­lí­ta­ni, de a NAV jár­őrei tet­ten érték.

A vád­irat sze­rint a román fér­fit egy isme­ret­len meg­bí­zó vette rá arra, hogy a szerb-magyar határt ille­gá­li­san átlé­pő beván­dor­ló­kat szál­lít­son az oszt­rák fővá­ro­sig. Az isme­ret­len meg­bí­zó fizet­sé­get is ígért a vád­lott­nak a bűncselekményért.

A vád­lott 2021. novem­ber 3-án, este, az isme­ret­len meg­bí­zó­tól a mobil­te­le­fon­já­ra kapott GPS koor­di­ná­ták alap­ján a szerb-magyar határ köze­lé­be haj­tott. A férfi autó­já­hoz egy pony­vás után­fu­tót rög­zí­tet­tek. A határ köze­lé­ben a vád­lott az után­fu­tó­ba beszál­lí­tott 10 afgán és 7 szír mig­ránst, majd az isme­ret­len „sétál­ta­tó” ember­csem­pé­szek segít­sé­gé­vel lezár­ták kívül­ről a pony­vát. A román ember­csem­pész Auszt­ria felé indult.

Az M5-ös autó­pá­lya egyik Kecs­ke­mét kör­nyé­ki pihe­nő­jé­ben azon­ban a NAV jár­őrei meg­ál­lí­tot­ták a csem­pész­jár­mű­vet. A jár­őrök az ember­csem­pészt és a mig­rán­so­kat elfog­ták. Az őri­zet­be vett ember­csem­pészt a bíró­ság letartóztatta.

A járá­si ügyész­ség a vád­lot­tat vagyo­ni haszon­szer­zés végett, több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­té­vel vádol­ja és vég­re­haj­tan­dó bör­tön, vala­mint kiuta­sí­tás kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta vele szem­ben. Ha a férfi az elő­ké­szí­tő ülé­sen a bűnös­sé­gét beis­me­ri, az ügyész 4 év vég­re­haj­tan­dó bör­tön kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta azzal, hogy az ember­csem­pészt Magyar­or­szág­ról 8 évre ki is kell utasítani.

A vád­lott bűnös­sé­gé­ről a Kecs­ke­mé­ti Járás­bí­ró­ság fog dönteni.