Főoldal » Hírek » Rendőr veszélyeztetése miatt vádemelés a román embercsempész ellen - fotóval - a Központi Nyomozó Ügyészség sajtóközlemény

A Deb­re­ce­ni Regi­o­ná­lis Nyo­mo­zó Ügyész­ség hiva­ta­los sze­mély elle­ni erő­szak, köz­úti veszé­lyez­te­tés és ron­gá­lás bűn­cse­lek­mé­nye emi­att emelt vádat a Mező­kö­ves­di Járásbíróságon.

A vád­irat sze­rint 2021. szep­tem­ber 7-én éjsza­ka, az M3-as autó­pá­lyán, Buda­pest irá­nyá­ba köz­le­ke­dő teher­gép­ko­csi­ban két román állam­pol­gár a jármű rak­te­ré­ben 14 hazánk­ban ille­gá­li­san tar­tóz­ko­dó kül­föl­di sze­mélyt szállított.

A rend­őrök intéz­ke­dés cél­já­ból egy pihe­nő­hely szer­viz­út­já­ra terel­ték a jár­mű­vet, majd egyi­kük elin­dult a teher­gép­ko­csi felé, míg társa a 3,5 méter­re lévő szol­gá­la­ti gép­ko­csi veze­tő­ülé­sé­ben maradt.

A vád sze­rint ekkor a román férfi – tudva arról, hogy a szol­gá­la­ti gép­ko­csi a teher­au­tó mögött kis távol­ság­ra áll – jár­mű­vé­vel hát­ra­me­net­be kez­dett és erő­tel­jes gyor­sí­tást köve­tő­en neki­üt­kö­zött a rend­őr­au­tó­nak, majd a gép­ko­csi­ból kiszáll­va meg­kí­sé­relt futva elme­ne­kül­ni, amit a rend­őrök megakadályoztak.

A szán­dé­ko­san elő­idé­zett ütkö­zés követ­kez­té­ben a szol­gá­la­ti gép­ko­csi­ban 616.000 forint, míg az elkö­ve­tő szá­má­ra ide­gen tulaj­don­ban lévő teher­gép­ko­csi­ban 257.000 forint kár kelet­ke­zett, így a román férfi eze­kért is fele­lős­ség­gel tartozik.

A Mező­kö­ves­di Járás­bí­ró­ság 2022. feb­ru­ár 9-én jog­erős íté­le­té­vel, az állam­ha­tár átlé­pé­sé­hez több sze­mély­nek segít­sé­get nyújt­va elkö­ve­tett ember­csem­pé­szés bűn­tet­te miatt 2 év 3 hónap bör­tön­bün­te­tés­re, vala­mint 4 év 6 hónap kiuta­sí­tás­ra ítél­te a férfit.

Mos­ta­ni vád­ira­tá­ban az ügyész­ség arra tett indít­ványt, hogy a bíró­ság ítél­je a – jelen­leg, a fenti sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­té­sét töltő – ter­hel­tet hal­ma­za­ti bün­te­té­sül vég­re­haj­tan­dó bör­tön­bün­te­tés­re, hatá­ro­zott ideig tartó jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tás­ra és Magyar­or­szág terü­le­té­ről tör­té­nő kiutasításra.

Az ügy­ben koráb­ban kiadott saj­tó­köz­le­mény itt érhe­tő el: https://ugyeszseg.hu/rendor-veszelyeztetesevel-gyanusitja-az-ugyeszseg-az-embercsempeszt-a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-sajtokozlemenye/

A kép a szem­lén készült.