Főoldal » Hírek » Öt év ebtartástól eltiltást indítványozott az ügyészség a keresetében - a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Az állat­kín­zás bűn­tet­te miatt lefoly­ta­tott bün­te­tő­el­já­rást köve­tő­en a Komárom-Esztergom Megyei Főügyész­ség kere­set­le­ve­let nyúj­tott be a Tata­bá­nyai Tör­vény­szék­hez, amely­ben azt kérte, hogy a bíró­ság öt évre tilt­sa el az ebtar­tás­tól a nyer­ge­súj­fa­lui nőt.

A nőnek és fér­jé­nek volt egy kutyá­juk, akit 2018-tól Nyer­ge­súj­fa­lun, a nő lányá­nak élet­tár­sa által bérelt tel­ken lán­con tar­tot­tak. Mivel a nő férje kül­föl­dön dol­go­zott, így a kutya gon­do­zá­sa az asszony fel­ada­ta volt. A nő az álla­tot nem oltat­ta be veszett­ség ellen, nem látta el chip­pel, 2018 nya­rá­tól 2019 janu­ár 7-ig nem biz­to­sí­tott szá­má­ra meg­fe­le­lő szá­raz, védett helyet, ezért a kutya bun­dá­ja fagyott sár­ral és ürü­lék­kel erő­sen szennye­zett volt, a ráfa­gyott sár­tól a far­kát moz­dí­ta­ni sem tudta. A nő az állat táp­lá­lá­sá­ról sem gon­dos­ko­dott, a szom­széd­tól kapott vizet és enni­va­lót a kutya heten­te egy­szer, ami­kor a tel­ken járt, mert látta, hogy az állat éhes és szom­jas. 2019. janu­ár 7-én az 55-60 cm-es mar­ma­gas­sá­gú állat 20 kg súlyú volt az átla­gos 28-32 kg helyett. Az állat ki volt hűlve, az éle­tét a gyors orvo­si ellá­tás men­tet­te meg. A nő érte­sült róla, hogy a kutyá­ját egy állat­men­hely­re vit­ték, de nem jelent­ke­zett érte.

Az Esz­ter­go­mi Járá­si Ügyész­ség vád­ira­ta alap­ján az Esz­ter­go­mi Járás­bí­ró­ság a 2020. feb­ru­ár 5-én jog­erős hatá­ro­za­tá­ban a nőt 1 év 5 hó, vég­re­haj­tá­sá­ban 2 évre fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te állat­kín­zás bűn­tet­te miatt.

Az álla­tok kímé­le­té­re és védel­mé­re vonat­ko­zó jog­sza­bá­lyok meg­sér­té­se ese­tén az ügyész is jogo­sult kere­se­tet indí­ta­ni a tevé­keny­ség­től eltil­tás iránt, ezért a bün­te­tő­el­já­rás befe­je­zé­sét köve­tő­en az ügyész­ség kere­set­le­ve­let nyúj­tott be a Tata­bá­nyai Tör­vény­szék­hez, amely­ben azt kérte, hogy a bíró­ság öt évre tilt­sa el az ebtar­tás­tól a nőt.