A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közjogi szakága 2019-ben minden törvényes intézkedést megtett annak érdekében, hogy a családon belül, hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszak áldozatai, köztük a kiskorúak törvényes és hatékony védelemben  részesüljenek. Ennek érdekében az ügyészek harminchét esetben léptek fel a bíróságokon a megelőző távoltartás elrendelése iránt indult polgári nem peres eljárásokban, tizenöt esetben bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást, egy esetben szabálysértési eljárást, tizenegy esetben más hatósági eljárást kezdeményeztek. Negyvenegy esetben jelzéssel éltek a családvédelmi koordinációért felelős szerv felé a hozzátartozók közötti erőszak megelőzése, illetve ennek bekövetkezte esetén az ártalmak csökkentése érdekében. 

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény rendelkezései szerint a rendőrség hivatalból, illetve bejelentés nyomán 72 órára rendelhet el ideiglenes megelőző távoltartást, ha az eset összes körülményéből megalapozottan következtetni lehet a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére. Majd a rendőrség az iratokat megküldi a bíróságnak a megelőző távoltartás elrendelése iránt, illetve ezt a bántalmazott, és  hozzátartozója is kezdeményezheti a bíróságnál.

Az egyik ügyben megállapított tényállás szerint az ittas férfi családi vita során 2018. december 31-én tenyérrel megütötte élettársa bal arcát, illetve mellmagasságban leköpte őt közös kiskorú gyermekeik jelenlétében. Ezután a férfi egy kb. 40 centiméteres kést vett elő a lakás másik szobájában az ágy mellől, és az élettársa irányába indult, aki beszaladt a gyerekek szobájába, becsukta az ajtót maga mögött. A férfi az ajtó előtt továbbra is trágár szavakkal kiabált. A bántalmazás során mindvégig jelen lévő kiskorú gyermekek nagyon megijedtek, és sírni kezdtek. A nőt az élettársa több hónapja szóban, valamint fizikailag folyamatosan havi egy-két alkalommal féltékenységi okok miatt bántalmazta, havi rendszerességgel „tört-zúzott”, amikor alkoholt fogyasztott.

A rendőrség a beszerzett adatok alapján ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el 72 órára.  A bíróság az ügyben ülést tartott, azon a bántalmazót és a bántalmazottat meghallgatta. A nem peres eljárásban az ügyész fellépett, és indítványozta a megelőző távoltartás elrendelését, amelyet a bíróság 20 napra rendelt el.

Az ügyészség közjogi szakága az ideiglenes megelőző távoltartás iratai, valamint az ülésen beszerzett adatok alapján bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett.  Az ügyészség jelzése alapján a gyámhatóság külön eljárást indított. A közjogi szakág kezdeményezésére megindult büntetőeljárás során az ügyészség vádirata (/alkoholizalassal-es-agressziv-magatartassal-veszelyeztette-a-gyermekei-erkolcsi-fejlodeset/) alapján a bíróság az elkövetőt 1 év 6 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Egy másik ügyben megállapított tényállás szerint az élettársak az esztergom-kertvárosi otthonukban 2019. szeptember 6-án vitáztak egymással, az ittas férfi elől a nő a kertbe szaladt, ahonnan a férfi az utcára zavarta őt. Amikor a nő éjfél után visszament a házba, a férfi őt ököllel többször az arcán megütötte. Az esemény során a kiskorú gyermekek is a házban tartózkodtak, az ötéves gyermek látta, amint az apja megütötte az anyját, sírt a bántalmazás miatt. A tízéves gyermek az ágyban aludt, az édesanya az alvó gyermek ágyába menekült. Az apa követte őt, majd a konyhából egy 20 centiméter pengéjű húsvágó késsel az élettársát bal combján hátul kétszer-háromszor megszúrta, majd a jobb lábszárát kétszer. A bántalmazó egy kést a nő melletti ágy fejtámlájába dobálta öt-hat alkalommal, mialatt a tízéves gyermek is a szobában volt.

A rendőrség 72 órára ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el, ezután indult polgári nem peres eljárásban az ügyész fellépett, indítványozta a megelőző távoltartás elrendelését, amelyet a bíróság 60 napra elrendelt.

A megelőző távoltartás elrendelését követően a főügyészség a gyámhatóságnál a távoltartás elrendeléséről jelzéssel élt, valamint a két kiskorú gyermek védelembe vételét eredményező hatósági eljárást kezdeményezett. A sértett feljelentése alapján a büntetőeljárás folyamatban van.

Hozzászólások lezárva.