A sértett által a levegőbe leadott lövések sem fékezték meg azokat a születésnapot ünneplő részeg férfiakat, akik előzőleg kidöntötték egy szihalmi családi ház utcafronti kerítését, majd a tulajdonosra is rátámadtak. A három azonosított elkövetővel szemben a Füzesabonyi Járási Ügyészség emelt vádat az illetékes járásbíróság előtt.

A büntetett előéletű, középkorú vádlottak 2015. november 7-én délelőtt Szihalmon rokoni körben egyikük születésnapját ünnepelték, aminek során kora délutánra valamennyien ittas állapotba kerültek. Ketten közülük kimentek a házból, egyenesen a szomszéd téglakerítéséhez, amit – ismeretlen okból – leromboltak úgy, hogy annak egy szakaszát részben ki-, illetve bedöntötték. A házban lakó asszony ezt látva szólt a fiának, hogy tegyen valamit a további károkozás megakadályozása érdekében, mire a férfi – a későbbi sértett – magához vette a gázpisztolyát, és azt a kabátja alá rejtve kiment az utcára, ahol kérdőre vonta az elkövetőket. Az addigra már a túlsó sarkon porosan álldogáló férfiak erre szidalmazni kezdték őt, majd fenyegetően elindultak felé. A sértett ekkor elővette a gáz-riasztófegyvert, és azzal – jogos védelmi helyzetben – figyelmeztető lövést adott le a levegőbe az ellene intézett támadás elhárítása érdekében. Amikor a vádlottak felismerték, hogy nem éles lőfegyverrel tüzelt, még nagyobb indulattal rontottak rá, végül a ház sarkánál lévő árokban legyűrték a földre, és ott összerugdosták. A tettlegességbe bekapcsolódott az ünnepelt, a III. rendű vádlott is, aki „Hamarosan megdöglesz” kiáltással futott ki a házából a verekedők közé. A sértett a bántalmazás következtében ténylegesen csupán könnyű sérüléseket szenvedett, de a súlyosabb sérülések elmaradása nem a vádlottak magatartásán, vagy szándékán múlott.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a köznyugalmat a sértett bántalmazásával szándékosan megzavaró három embert csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérletével, míg a kerítést – ismeretlen társaik segítségével – kidöntő I. és II. rendű vádlottakat ezen felül rongálás vétségével is vádolja.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség mindhárom vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására tett indítványt.

E g e r, 2016. szeptember 20. napján

Dr. Szalóki Zoltán 

főügyész

A Heves Megyei Főügyészség sajtóközleménye

Hozzászólások lezárva.