A Kecskeméti Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt két osztrák és egy török állampolgár letartóztatását indítványozta. A gyanúsítottak 2020. július 28-án, két autóval öt szír migránsnak a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába történő eljutását segítették.

A nyomozás adatai szerint a két férfi és a női társuk a déli határszakasz közelében a magyar-szerb határt meg nem engedett módon átlépő öt szír migránst vett fel osztrák forgalmi rendszámú autóikba azért, hogy Ausztriába szállítsák őket. A két autóval Budapest irányába haladó gyanúsítottakat az Autópálya Alosztály munkatársai az M5-ös autópályán Lajosmizse határában ellenőrzés alá vonták, melynek során utasaik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak letartóztatása azért indokolt, mert az életvitelszerűen külföldön élő gyanúsítottak esetében a bűncselekmény büntetési fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül az elkövetés szervezettsége miatt tartani kell attól is, hogy szabadlábra kerülésük esetén a gyanúsítottak a bizonyítást megnehezítenék.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a ma az ügyészség indítványával egyező indokok alapján mindhárom gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte. A végzést a török gyanúsított tudomásul vette, így az véglegessé vált. Két társa fellebbezéséről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.