A 24 éves férfit a kerületi ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. A gyermek 22 éves édesanyjával szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette a vád.

A vádlottak – akik testvérek2017. május 25-én más személyekkel együtt egy XX. kerületi lakásban tartózkodtak, és velük volt a nő 18 hónapos gyermeke is. A vádlott férfi ebben az időben egy vele szemben korábban indult büntetőeljárás hatálya alatt állt, és házi őrizetben volt.

A vádirat szerint a férfi a mobiltelefonján bekapcsolt egy élőkép közvetítését lehetővé tevő alkalmazást, meggyújtott egy cigarettát, majd a 18 hónapos unokahúgát az ölébe ültette, és az égő cigarettát több alkalommal a kislány szájába tette, miközben a gyermeket kitartóan arra biztatta, hogy a füstöt „tüdőzze le”, amely ellen a gyermek tiltakozott, fintorgott és mindkét kezével hadonászó mozdulatokat tett.

Mindezt a sértett édesanyja végignézte, azonban semmit nem tett annak érdekében, hogy azt megakadályozza. A nő a többi jelen lévő személlyel együtt szórakoztatónak tartotta testvére tettét.

A vádlott a telefonjával az egész cselekményt rögzítette, majd a felvételt megosztotta egy közösségi portálon, így az széles körben megismerhetővé vált.

A vád szerint, amennyiben a másfél éves gyermek a cigarettába akár csak egyetlen alkalommal is beleszívott volna, úgy a légcsövébe, illetve a tüdejébe kerülő dohányfüst akár nyolc napon túl gyógyuló hörgőgörcsöt, asztmás rohamot válthatott volna ki nála, illetve a sértett hadonászó mozdulatai miatt az égési sérülések reális veszélye is fennállt. Mindezen sérülések elmaradása csak a véletlennek volt köszönhető.

A gyermek édesanyja azáltal, hogy végignézte a testvére cselekményét anélkül, hogy bármit tett volna annak érdekében, hogy azt megakadályozza, a kiskorú gyermeke egészségét súlyosan veszélyeztette.

Mindkettőjükkel szemben a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. A férfi jelenleg más ügyben előzetes letartóztatásban van.

 

Hozzászólások lezárva.