Főoldal » Hírek » Zsályának álcázva csempészték át a tanzániai drogot Magyarország területén - korábbi rendőrségi videóval - a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Fővá­ro­si Főügyész­ség vádat emelt egy 76 éves ír fér­fi­val szem­ben, aki 2015 nyara és 2016 tava­sza között, egy magyar férfi köz­re­mű­kö­dé­sé­vel, több mint 6000 kilo­gramm kábí­tó­szer szál­lí­tá­sát szer­vez­te meg Tan­zá­ni­á­ból az Egye­sült Királyságba.

A vád­irat sze­rint a vád­lott leg­ké­sőbb 2015. júli­us­tól 2016. ápri­li­sig, Tan­zá­ni­á­ból szár­ma­zó, khat nevű kábí­tó­szer csem­pé­szé­sét szer­vez­te Magyar­or­szág terü­le­tén keresz­tül az Egye­sült Király­ság­ba. Az ír férfi a szá­rí­tott növény­tör­me­lé­ket zsá­lyá­nak álcáz­va, légi úton hozat­ta be Tan­zá­ni­á­ból Magyarországra.

A vád­lott a kül­de­mé­nyek vám­ke­zel­te­té­sé­vel, illet­ve későb­bi tovább­szál­lí­tá­sá­val kap­cso­la­tos ügy­in­té­zés­sel egy magyar fér­fit bízott meg. A sza­bad for­ga­lom­ba bocsá­tást köve­tő­en, a magyar férfi intéz­te az áru rak­tá­ro­zá­sát, átcso­ma­go­lá­sát és átcím­ké­zé­sét is. A kül­de­ményt ezután - az új cím­ké­zés sze­rint, mint műsza­ki cik­ket - fuva­ro­zók útján, Német­or­szá­gon keresz­tül jut­tat­ta el az Egye­sült Király­ság­ba. A kábí­tó­szer vám­ke­zel­te­té­sé­vel és szál­lít­má­nyo­zá­sá­val kap­cso­la­tos kiadá­so­kat, költ­sé­ge­ket az ír férfi állta, és utal­ta át a magyar férfinak.

A magyar férfi a beho­za­tal­lal, illet­ve tovább­szál­lí­tás­sal kap­cso­la­tos ügy­in­té­zés során egy barát­ja cégé­nek nevét és ada­ta­it hasz­nál­ta fel, a kül­de­mé­nyek átcso­ma­go­lá­sát pedig a cég XIII. kerü­le­ti iro­dá­já­ban végezte.

Az előb­bi­ek sze­rint ismer­te­tett módon a két férfi mint­egy 9 hónap alatt, össze­sen 19 alka­lom­mal, több mint 6000 kilo­gramm kha­tot jut­ta­tott el Tan­zá­ni­á­ból az Egye­sült Király­ság­ba. Az utol­só két – össze­sen csak­nem 700 kilo­gramm töme­gű - szál­lít­mány azon­ban már nem jutott el a cél­or­szág­ba, mert azt a nyo­mo­zók a Liszt Ferenc Nem­zet­kö­zi Repü­lő­té­ren lefoglalták.

A Fővá­ro­si Főügyész­ség az ír fér­fit jelen­tős mennyi­sé­gű kábí­tó­szer­re elkö­ve­tett kábítószer-kereskedelem bűn­tet­té­vel vádol­ja, és vele szem­ben fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sá­ra, vala­mint Magyar­or­szág terü­le­té­ről tör­té­nő hatá­ro­zott idejű kiuta­sí­tás­ra tett indít­ványt a vád­irat­ban. A vád­lot­tat az Egye­sült Király­ság igaz­ság­ügyi ható­sá­gai 2022 augusz­tu­sá­ban adták át a magyar ható­sá­gok részé­re. A férfi azóta letar­tóz­ta­tás­ban van. Magyar tár­sá­val szem­ben a Fővá­ro­si Főügyész­ség kábítószer-kereskedelem bűn­tet­te miatt már koráb­ban vádat emelt.

A Készen­lé­ti Rend­őr­ség Nem­ze­ti Nyo­mo­zó Iroda elfo­gás­ról kiadott koráb­bi köz­le­mé­nye, vide­ó­val, az aláb­bi lin­ken elér­he­tő:https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/tanzaniai-khat-hazankon-at-az-egyesult-kiralysagba