Főoldal » Hírek » Nem tartotta be a követési távolságot, halálos tömegszerencsétlenséget okozott - a Fejér Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Szé­kes­fe­hér­vá­ri Járá­si Ügyész­ség halá­los tömeg­sze­ren­csét­len­sé­get ered­mé­nye­ző köz­úti bal­eset gon­dat­lan oko­zá­sá­nak vét­sé­ge miatt vádat emelt azzal a fér­fi­val szem­ben, aki a köve­té­si távol­ság be nem tar­tá­sa miatt halá­los tömeg­sze­ren­csét­len­sé­get okozott.

A vád­irat sze­rint a férfi 2021. júni­us 24-én egy cég - mun­ká­so­kat szál­lí­tó - autó­bu­szá­val köz­le­ke­dett a 81-es számú főúton, Mór­ról Szé­kes­fe­hér­vár­ra, ame­lyen leg­alább tíz utas tar­tóz­ko­dott. A vád­lot­tal együtt töb­ben halad­tak kon­voj­ban. Az úttes­ten egy fél­pót­ko­csis von­ta­tó­ból álló műsza­ki hibás jár­mű­sze­rel­vény állt, amely miatt a mögöt­te köz­le­ke­dők­nek las­sí­ta­ni kel­lett. A vád­lott előtt köz­le­ke­dő fékez­ni kez­dett, azon­ban a vád­lott, későn ész­lel­te ezt, vész­fé­ke­zett ugyan, ennek elle­né­re neki­üt­kö­zött az előt­te hala­dó kis­busz­nak, ame­lyet átlö­kött a szem­köz­ti for­gal­mi sávba, ahol a kis­busz neki ütkö­zött egy kami­on­nak, majd a vád­lott jár­mű­vé­vel másod­szor­ra is ütközött.

A két­sze­ri ütkö­zést elszen­ve­dő autó­busz veze­tő­je olyan súlyos sérü­lé­se­ket szen­ve­dett, hogy a hely­szí­nen éle­tét vesz­tet­te. A bal­eset követ­kez­té­ben nyolc­an mara­dan­dó fogya­té­kos­sá­got, öten súlyos, míg nyolc­an könnyű sze­mé­lyi sérü­lést szenvedtek.

Az ügyész­ség vád­ira­tá­ban a fér­fi­val szem­ben sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés kisza­bá­sát, vala­mint köz­úti jár­mű­ve­ze­tés­től eltil­tást indítványozott.

Az aláb­bi fotó­kon a szem­köz­ti sáv­ban köz­le­ke­dő pót­ko­csis nyer­ges von­ta­tó, és az a kis­busz lát­ha­tó, amely két­szer ütkö­zött a balesetben: