Főoldal » Hírek » Győri Fellebbviteli Főügyészség » Egy házaspár éveken keresztül pokollá tette gyermekeik életét – a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a bün­te­té­se súlyo­sí­tá­sát indít­vá­nyoz­ta annak az apá­nak és anyá­nak, akik éve­ken keresz­tül tes­ti­leg és lel­ki­leg is bán­tal­maz­ták gyer­me­ke­i­ket, sze­xu­á­li­san zak­lat­ták őket.

A tény­ál­lás sze­rint a házas­pár 2019 augusz­tu­sá­ban Szer­bi­á­ból köl­tö­zött Magyar­or­szág­ra. Házas­sá­guk­ból öt gyer­mek szü­le­tett, aki­ket fizi­ka­i­lag és érzel­mi­leg elha­nya­gol­tak. A férfi 2018. évtől kez­dő­dő­en több­ször rávet­te a fele­sé­gét, hogy kutyá­juk­kal sze­xu­á­lis cse­lek­ményt végez­zen, s ezek­ről fel­vé­telt is készí­tett. A férfi 2020 máju­sá­ig több alka­lom­mal 15 éves lányá­val sze­xu­á­lis kap­cso­la­tot léte­sí­tett. Elő­for­dult, hogy erre a leg­ki­sebb gyer­mek, a 4 éves kis­lány jelen­lé­té­ben került sor. 2020 tava­szán a férfi a másik, 16 éves lányát is meg­pró­bál­ta sze­xu­á­li­san molesz­tál­ni. A férfi 2020. év ele­jén több­ször arra kény­sze­rí­tet­te a 11 éves fiát, hogy az édes­any­já­val sze­xu­á­lis cse­lek­ményt végez­zen. Az anya kez­det­ben til­ta­ko­zott, de végül min­den­ben köz­re­mű­kö­dött a férjével.

Az agresszív férfi a gye­re­ke­it lel­ki­leg is gyö­tör­te, azzal fenye­get­te, hogy ha nem teszik meg amit mond, meg­ve­ri, elza­var­ja ott­hon­ról őket. A nő tudott a férje visel­ke­dé­sé­ről, de passzív maradt, nem for­dult ható­ság­hoz, nem védte meg a gye­re­ke­it. A szü­lők maga­tar­tá­sá­nak követ­kez­té­ben a gye­re­kek érzel­mi­leg, lel­ki­leg súlyo­san sérültek.

A Győri Tör­vény­szék az apát 10 rend­be­li bűn­cse­lek­mény miatt 18 év fegy­ház­bün­te­tés­re, 10 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra, az anyát 6 rend­be­li bűn­cse­lek­mény miatt 9 év fegy­ház­bün­te­tés­re, 9 év köz­ügyek­től eltil­tás­ra ítél­te. Mind­ket­tő­jü­ket vég­le­ges hatállyal eltil­tot­ta bár­mely olyan fog­lal­ko­zás gya­kor­lá­sá­tól, mely­nek kere­té­ben tizen­nyol­ca­dik élet­évét be nem töl­tött sze­mély neve­lé­sét, fel­ügye­le­tét, gon­do­zá­sát, gyógy­ke­ze­lé­sét végzi. Szü­lői fel­ügye­le­ti jogu­kat három, még kis­ko­rú gyer­me­kük vonat­ko­zá­sá­ban megszüntette.

Az íté­let ellen az ügyész a vád­lot­tak bün­te­té­sé­nek a súlyo­sí­tá­sa, a férfi és a védő­je eny­hí­tés, a nő és a védő­je elsőd­le­ge­sen fel­men­tés, másod­la­go­san elté­rő minő­sí­tés és eny­hí­tés érde­ké­ben fellebbezett.

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség állás­pont­ja sze­rint a szü­lők nem csak a jogi, hanem a leg­alap­ve­tőbb erköl­csi köte­le­zett­sé­gü­ket szeg­ték meg, pokol­lá téve gyer­me­ke­ik éle­tét. Mind­ezek­re figye­lem­mel a bün­te­té­sek súlyo­sí­tá­sát tart­ja indokoltnak.

Az ügy­ben másod­fo­kon a Győri Íté­lő­táb­la fog dönteni.