Főoldal » Hírek » Fejér Vármegyei Főügyészség » Veszélyes hobbi – fotókkal – a Fejér Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Duna­új­vá­ro­si Járá­si Ügyész­ség rob­ba­nó­anyag­gal és rob­ba­nó­szer­rel vissza­élés bűn­tet­té­vel vádol­ja azt a fér­fit, aki pusz­ta­sza­bol­csi házá­ban II. világ­há­bo­rús rob­ba­nó­tes­te­ket és rob­ba­nó­anya­go­kat gyűjtött.

A vád­ira­ti tény­ál­lás sze­rint a vád­lott érdek­lő­dött a II. világ­há­bo­rú iránt, hob­bi­ja a hábo­rús relik­vi­ák, esz­kö­zök gyűj­té­se volt. A férfi a mező­gaz­da­sá­gi mun­ká­la­tok során elő­ke­rült hüve­lye­ket, rész­le­ge­sen elmű­kö­dött rob­ba­nó­tes­te­ket, haj­tó­mű része­ket össze­gyűj­töt­te, és eze­ket házá­nak udva­rán és pin­cé­jé­ben tárolta.

A vád­lott 2022. novem­ber 19-én ott­ho­ná­nak pin­cé­jé­ben egy löve­dé­ket pró­bált meg­tisz­tí­ta­ni oly módon, hogy a föld­ma­rad­vá­nyo­kat egy csa­var­hú­zó­val pró­bál­ta abból eltá­vo­lí­ta­ni, azon­ban ennek során a löve­dék fel­rob­bant és a vád­lott keze súlyo­san megsérült.

A bal­ese­tet köve­tő intéz­ke­dés­kor a nyo­mo­zó ható­ság több pán­cél­tö­rő grá­ná­tot, rob­ba­nó­anya­got, tüzér­sé­gi gyúj­tót és deto­ná­tort fog­lalt le a vád­lott lakóhelyén.

A pusz­ta­sza­bol­csi férfi a rob­ba­nó­anyag illet­ve a rob­ba­nó­szer tar­tá­sá­ra enge­déllyel nem ren­del­ke­zett, így cse­lek­mé­nye rob­ba­nó­anyag­gal és rob­ba­nó­szer­rel vissza­élés bűn­tet­té­nek minő­sül, amit a tör­vény 2-8 évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel ren­del büntetni.

A bün­tet­len elő­éle­tű vád­lott bün­te­tő­jo­gi fele­lős­sé­gé­ről a Duna­új­vá­ro­si Járás­bí­ró­ság dönt majd.

A fény­ké­pe­ken a vád­lott­nál tar­tott szem­le alkal­má­val lefog­lalt rob­ba­nó­sze­rek, löve­dé­kek láthatók.