Főoldal » Hírek » Békés Vármegyei Főügyészség » Letartóztatták az orosházi rablás tinédzser korú elkövetőjét – Békés Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Gyu­lai Járá­si Ügyész­ség a bűn­cse­lek­mény elhá­rí­tá­sá­ra idős korá­nál fogva kor­lá­to­zot­tan képes sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett rab­lás bűn­tet­te miatt kez­de­mé­nyez­te egy 17 éves bün­tet­len elő­éle­tű oros­há­zi lány letar­tóz­ta­tá­sát, aki hét­főn Oros­há­zán kira­bolt egy 82 éves idős nőt.

A meg­ala­po­zott gyanú sze­rint a fia­tal­ko­rú 2023. októ­ber 09-én, 8 óra­kor Oros­há­zán, egy élel­mi­szer­bolt­ban vásár­lás köz­ben figyelt fel a 82 éves, idős­ko­rú nőre, majd a bolt­ból távoz­va követ­te. Az Iglói útra érve a ter­helt hir­te­len hátul­ról fel­lök­te a bot­tal köz­le­ke­dő, idős korá­nál fogva nehe­zen köz­le­ke­dő sér­tet­tet, aki ennek követ­kez­té­ben a beton­ra zuhant. Ezt köve­tő­en a fia­tal­ko­rú ter­helt jog­ta­lan eltu­laj­do­ní­tá­si szán­dék­kal elvet­te a sér­tett tás­ká­ját a benne lévő érté­kek­kel együtt, ezután kissé távo­labb ment és a tás­ká­ból kivett 11.000 forint kész­pénzt és 4 doboz ciga­ret­tát, majd a tás­kát eldob­va távo­zott a helyszínről.

A fia­tal­ko­rút a rend­őr­ség 2023. októ­ber 09-én minő­sí­tett rab­lás bűn­tet­te miatt gya­nú­sí­tott­ként vonta fele­lős­ség­re, amely 5-10 évig ter­je­dő sza­bad­ság­vesz­tés­sel büntethető.

A fia­tal lánnyal szem­ben a letar­tóz­ta­tás több külö­nös oka is meg­ál­la­pít­ha­tó: így a bűn­cse­lek­mény külö­nös tár­gyi súlyú­nak minő­sül; a magas bün­te­té­si téte­le miatt fenn­áll a szö­kés, elrej­tő­zés veszé­lye; ille­tő­leg tar­ta­ni lehet attól is, hogy a ter­helt sza­bad­lá­bon a tanúk jog­el­le­nes befo­lyá­so­lá­sá­val a bizo­nyí­tás ered­mé­nyes­sé­gét veszélyeztetné.

A Békés­csa­bai Járás­bí­ró­ság nyo­mo­zá­si bíró­ja az ügyész­ség indít­vá­nyá­val egyet­ér­tett és a mai napon 1 hónap­ra elren­del­te a gya­nú­sí­tott letartóztatását.