Főoldal » Hírek » Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség » Lefoglalt és elkobzott autókból akkumulátorokat és rádiósmagnókat loptak ki – fotókkal – a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

A Kis­kun­ha­la­si Járá­si Ügyész­ség üzlet­sze­rű­en elkö­ve­tett lopás miatt vádat emelt két fér­fi­val szem­ben, akik rend­őr­sé­gi telep­hely­ről ható­sá­gi eljá­rá­sok­ban elkob­zott, továb­bá lefog­lalt jár­mű­vek­ből akku­mu­lá­to­ro­kat és rádi­ós­mag­nó­kat lop­tak el.

A vád­irat sze­rint a mun­ka­hellyel és jöve­de­lem­mel nem ren­del­ke­ző kis­kun­ha­la­si fér­fi­ak 2023 tava­szán par­ko­lók­ból autó­kat von­tat­tak el azért, hogy szét­sze­rel­jék és vas­hul­la­dék­ként érté­ke­sít­sék. Elha­tá­roz­ták, hogy a rend­őr­ség kis­kun­ha­la­si beke­rí­tett telep­he­lyén par­ko­ló, külön­bö­ző ható­sá­gi eljá­rá­sok­ban lefog­lalt jár­mű­vek­ből az akku­mu­lá­tort, vala­mint a rádi­ós­mag­nót kisze­re­lik és érté­ke­sí­tik, így jutva tör­vény­te­len jöve­de­lem­hez. A telep­he­lyen sza­bály­sér­té­si és bün­te­tő­el­já­rá­sok­ban külön­bö­ző sze­mé­lyek­től lefog­lalt, több­sé­gé­ben még nem azo­no­sí­tott tulaj­do­no­sok­kal ren­del­ke­ző, magyar és kül­föl­di honos­sá­gú jár­mű­ve­ket tároltak.

A vád­lot­tak 2023 ápri­li­sá­ban két éjsza­ka lefor­gá­sa alatt végre is haj­tot­ták a ter­vü­ket. A hátsó drót­ke­rí­té­sen átmász­va a telep­he­lyen par­ko­ló gép­ko­csik motor­te­rét kinyi­tot­ták, majd a jel­lem­ző­en 10-25 ezer forint érté­kű akku­mu­lá­to­ro­kat, vala­mint az utas­tér­ből a rádi­ós­mag­nó­kat kitép­ték és a fia­ta­labb vád­lott tanyá­já­ra szál­lí­tot­ták. Egy kül­föl­di autó­ból a 150 ezer forint érté­kű bel­té­ri kijel­zőt is elvitték.

A tol­va­jok a lopott hol­mit a vas­te­le­pen érté­ke­sí­tet­ték, a rend­őr­ség­nek 440 ezer forint, a bíró­ság­nak 65 ezer forint kárt okoz­va ezzel. A kis­kun­ha­la­si rend­őrök a lopott alkat­ré­szek közül néhá­nyat a vas­te­le­pen illet­ve a fia­ta­labb vád­lott ingat­la­ná­ban lefog­lal­tak, így a kár egy része megtérült.

Az ügyész­ség a bün­te­tett elő­éle­tű fér­fi­a­kat több­rend­be­li üzlet­sze­rű­en, dolog elle­ni erő­szak­kal elkö­ve­tett lopás bűn­tet­té­vel, vala­mint vét­sé­gé­vel vádol­ja és ezért egyi­kük­kel szem­ben bör­tön­bün­te­tés, a több­szö­rös, külö­nös vissza­eső­nek szá­mí­tó vád­lot­tal szem­ben fegy­ház­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­za. A fia­ta­labb vád­lott ráadá­sul a vád­be­li lopá­so­kat egy koráb­bi fel­füg­gesz­tett bör­tön­bün­te­tés pró­ba­ide­je alatt követ­te el, ezért az ügyész­ség ezen bün­te­tés utó­la­gos vég­re­haj­tá­sát is indít­vá­nyoz­za. Bűnös­sé­gük­ről a Kis­kun­ha­la­si Járás­bí­ró­ság fog dönteni.

A fotó­kon a lefog­lalt jár­mű­vek motor- és utas­te­re látható.