Főoldal » Hírek » Jogerősen elítélték az önkormányzatot megkárosító dolgozót – a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Győri Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség sike­re­sen indít­vá­nyoz­ta az íté­let hely­ben­ha­gyá­sát abban az ügy­ben, amely­ben egy ügy­in­té­ző nő a mun­kál­ta­tó­já­tól több, mint egy­mil­lió forin­tot csalt ki.

A jog­erős íté­le­ti tény­ál­lás sze­rint a vád­lott 2018 máju­sá­tól egy önkor­mány­zat­nál ügy­in­té­ző­ként dol­go­zott. 2019. évben úgy gon­dol­ta, hogy a mun­ka­kö­ri köte­les­sé­gén túl elvég­zett mun­ká­já­ért több­let­ja­va­dal­ma­zás jár neki. A jegy­ző a kéré­sét elutasította.

Ezt köve­tő­en a vád­lott élet­tár­sa egyé­ni vál­lal­ko­zást ala­pí­tott, fő tevé­keny­sé­ge­ként üzle­ti tanács­adás volt fel­tün­tet­ve. 2019 augusz­tu­sá­tól novem­be­ré­ig 7 db tanács­adás­ról szóló szám­lát állí­tot­tak ki, amit a vád­lott a mun­ka­he­lyé­re bevitt, érkez­te­tett, a kifi­ze­tés­hez szük­sé­ges tel­je­sí­té­si iga­zo­lá­so­kat pedig a pol­gár­mes­ter alá­ír­ta. A szám­lák tény­le­ges gaz­da­sá­gi tevé­keny­sé­get nem tar­tal­maz­tak. Ennek elle­né­re az önkor­mány­zat a szám­lák össze­gét, össze­sen 1.386.000 forin­tot a vád­lott élet­tár­sa, mint egyé­ni vál­lal­ko­zó részé­re kifizetett.

A Veszp­ré­mi Tör­vény­szék a vád­lot­tat foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett csa­lás bűn­tet­te és foly­ta­tó­la­go­san elkö­ve­tett hamis magán­ok­irat fel­hasz­ná­lá­sa vét­sé­ge miatt 1 év 6 hónap bör­tön­bün­te­tés­re ítél­te, amely­nek vég­re­haj­tá­sát 2 évi pró­ba­idő­re fel­füg­gesz­tet­te. Köte­lez­te a vád­lot­tat az oko­zott kár megfizetésére.

Az íté­le­tet az ügyész tudo­má­sul vette, a vád­lott és védő­je fel­men­té­sért fellebbeztek.

A Győri Íté­lő­táb­la a 2023. novem­ber 14-én kihir­de­tett hatá­ro­za­tá­ban egyet­ér­tett az ügyé­szi állás­pont­tal, a nő bűnös, a kisza­bott bün­te­tés megfelelő.