Főoldal » Hírek » Saját otthonaikban fosztották ki idős áldozataikat – videóval – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség vádat emelt egy 39 éves nővel szem­ben, aki - több eset­ben egy tár­sá­val együtt - idős­ko­rú­ak bizal­má­ba fér­kő­zött, majd külön­bö­ző ürü­gyek­kel beju­tott a laká­suk­ba, ahol a figyel­mü­ket elte­rel­ve kifosz­tot­ta őket. A sér­tet­tek­től ello­pott érté­kek - főleg kész­pénz és éksze­rek - össze­ge csak­nem 2,5 mil­lió forint.

A vád­irat sze­rint a vád­lott 2023 feb­ru­ár­ja és ápri­li­sa között - rész­ben egye­dül, rész­ben tár­sá­val együtt -, több­nyi­re a XI. kerü­let­ben követ­te el a bűn­cse­lek­mé­nye­ket, cél­zot­tan idős­ko­rú, meg­rom­lott egész­sé­gi álla­po­tú sze­mé­lyek sérelmére.

Az ügy­nek össze­sen 7 sér­tett­je van, akik mind 80 év felet­ti­ek, a leg­idő­sebb áldo­zat 103 éves volt az elkövetéskor.

A vád­lott mód­sze­re az volt, hogy a kisze­melt áldo­za­to­kat az utcán, vagy bevá­sár­ló­köz­pont­ban szó­lí­tot­ta le. Beszél­get­tek, a nő a bizal­munk­ba fér­kő­zött, meg­tud­ta a címü­ket, vagy több­ször már hazá­ig kísér­te, illet­ve követ­te őket. Ezután három eset­ben – miu­tán kide­rí­tet­te a sér­tet­tek címét – tár­sá­val együtt keres­te fel őket, amely­nek során a férfi sze­re­lő­nek adta ki magát, vagy rovar­ir­tás­ra hivat­koz­va jutott be az idő­sek ott­ho­ná­ba. Amíg a férfi elte­rel­te a gya­nút­lan áldo­za­tok figyel­mét, a nő a nyi­tott bejá­ra­ti ajtón keresz­tül besur­rant a laká­sok­ba, ahon­nan főleg kész­pénzt és éksze­re­ket lopott el.

A nő azok­ban az ese­tek­ben, ami­kor a sér­tet­te­ket hazá­ig kísér­te - vagy a kevés­bé köz­vet­len áldo­za­to­kat az ott­ho­nu­kig követ­te -, álta­lá­ban azzal az ürüggyel jutott be hoz­zá­juk, hogy a szom­széd­ba jött taka­rí­ta­ni, de rossz kul­csot hozott, és kérte őket, hogy a lakók haza­ér­ke­zé­sé­ig hadd vára­koz­zon náluk. Ezután kávét kért, vagy közöl­te, hogy ki kell men­nie a mos­dó­ba, majd a sér­tet­tek figyel­met­len­sé­gét, illet­ve távol­lé­tét kihasz­nál­va, elvet­te az értékeiket.

A vád­lott - rész­ben tár­sá­val együtt - a fenti mód­szer­rel, össze­sen több mint 2.400.000 forint kárt oko­zott a sértetteknek.

A Buda­pes­ti XI. és XXII. Kerü­le­ti Ügyész­ség a bün­te­tett elő­éle­tű nőt 7 rend­be­li, idős sze­mé­lyek sérel­mé­re, rész­ben bűn­szö­vet­ség­ben elkö­ve­tett kifosz­tás bűn­tet­té­vel vádol­ja, és vele szem­ben bör­tön­bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta a vádiratban.

Társa jelen­leg isme­ret­len helyen tartózkodik.

A fel­vé­te­len az lát­ha­tó, ahogy köve­ti az egyik sér­tet­tet, illet­ve egy másik sér­tett­nek segít­sé­get szín­lel egy boltban.