Főoldal » Hírek » Benyugtatózták, majd kádba fojtották az idős nyugdíjast – a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség élet­fogy­tig tartó sza­bad­ság­vesz­tés bün­te­tés kisza­bá­sát indít­vá­nyoz­ta azzal a nővel szem­ben, aki fia­tal társa segít­sé­gé­vel benyug­ta­tóz­ta, majd kádba foj­tot­ta idős férfi ismerősét.

Az íté­let sze­rint a vád­lott rend­sze­re­sen sze­xu­á­lis szol­gál­ta­tást nyúj­tott az idős férfi részé­re, aki­nek a laká­sá­hoz saját kul­csa volt. 2022 feb­ru­ár­já­ban a nő meg­tud­ta, hogy a férfi nagyobb össze­gű pénz­hez jutott, ezért uno­ka­öccsé­vel elha­tá­roz­ták, hogy azt meg­szer­zik. Ter­vük­nek meg­fe­le­lő­en még aznap, az esti órák­ban meg­je­len­tek a férfi laká­sá­nál, aki ekkor már erő­sen ittas álla­pot­ban volt. A nő kihasz­nál­va a férfi álla­po­tát és figyel­met­len­sé­gét, a bor­ral teli poha­rá­ba 7 db porrá zúzott nyug­ta­tót kevert és meg­itat­ta vele. Ami­kor a sér­tett az alko­hol és a gyógy­szer hatá­sá­ra bódult álla­pot­ba került, az elkö­ve­tők kutat­ni kezd­tek a pénz után. Idő­köz­ben azon­ban a férfi magá­hoz tért és kia­bál­va fele­lős­ség­re vonta őket. A vád­lot­tak ekkor a véde­ke­zés­re kép­te­len fér­fit a für­dő­szo­bá­ba von­szol­ták, majd a kád­ban vízbe fojtották.

A Nyír­egy­há­zi Tör­vény­szék nye­re­ség­vágy­ból, véde­ke­zés­re kép­te­len sze­mély sérel­mé­re elkö­ve­tett ember­ölés bűn­tet­te miatt a vád­lot­ta­kat 20-20 év fegy­ház­bün­te­tés­re és 10-10 év köz­ügyek­től eltil­tás mel­lék­bün­te­tés­re ítélte.

Az első­fo­kú íté­let ellen az ügyész a kisza­bott bün­te­tés súlyo­sí­tá­sa, míg a vád­lot­tak és védő­ik első­sor­ban elté­rő minő­sí­tés, másod­la­go­san a bün­te­tés eny­hí­té­se cél­já­ból fellebbeztek.

A Deb­re­ce­ni Fel­lebb­vi­te­li Főügyész­ség a nővel szem­ben indít­vá­nyoz­ta a jelen­tős súlyo­sí­tást, azt, hogy az íté­lő­táb­la bün­te­té­sét élet­fogy­tig tartó fegy­ház­bün­te­tés­re vál­toz­tas­sa. Társa vonat­ko­zá­sá­ban az íté­let hely­ben­ha­gyá­sá­ra tett indít­ványt, mivel állás­pont­ja sze­rint a 20 éves férfi egye­dül nem követ­te volna el a bűn­cse­lek­ményt, azon­ban a sér­tett kádba foj­tá­sá­ban meg­ha­tá­ro­zó sze­re­pe volt, ezért a bün­te­té­se tett­ará­nyos és szük­sé­ges, annak eny­hí­té­sé­re nincs tör­vé­nyes indok.

Másod­fo­kon az ügy­ben a Deb­re­ce­ni Íté­lő­táb­la dönt.